Sebevražedný útočník se odpálil na vojenském stanovišti v Mali. Až 37 mrtvých

Teroristický útok na vojenském stanovišti na severu Mali zabil podle zdroje v OSN 37 osob, další jsou zraněni, píše agentura AFP. Agentura Reuters s odvoláním na malijskou armádu uvádí, že výbuch auta ve městě Gao si vyžádal nejméně 25 mrtvých. Na místě byli vojáci a bývalí povstalci, kteří oblast společně chránili v souladu s mírovou dohodou, již zprostředkovala OSN.

„Sebevražedný útočník zaútočil na vojenském stanovišti. Výbuch zabil 37 osob,“ řekl agentuře AFP vojenský zdroj z mise OSN v Mali (MINUSMA). Mezi mrtvými jsou podle zdroje bývalí rebelové, především Tuaregové, a provládní síly.

Agentura Reuters naopak uvádí, že výbuch auta s výbušninami si vyžádal nejméně 25 mrtvých. Novinář Reuters, který byl na místě, řekl, že na zemi byly desítky těl.

V roce 2012 etničtí Tuaregové zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale vmísili stoupenci Al-Káidy, kteří se zmocnili severních měst a začali uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později. Al-Káida však nadále v oblasti útočí. Navzdory přítomnosti mírových sil OSN se teroristé dostávají do oblastí, které byly dříve považovány za bezpečné.