Polsko přivítalo americké vojáky s obavou, aby je Trump nestáhnul

Tisícovka amerických vojáků byla oficiálně uvítána v Polsku. Slavnostního ceremoniálu ve městě Zaháň se zúčastnili nejvyšší polští státní představitelé. Brigáda je v zemi kvůli ochraně spojenců z východního křídla Severoatlantické aliance. Ta je znepokojená ruskou aktivitou v oblasti. Moskva posilování přítomnosti NATO na východě Evropy považuje za provokaci a hrozbu.

Často jsme měli pocit, že jsme jediní, kteří brání civilizaci před ohrožením z východu.
Antoni Macierewicz
polský ministr obrany

Téměř devadesát tanků, dvě desítky houfnic a několik stovek obrněných transportérů a vojenských vozidel s sebou přivezli američtí vojáci do Polska. V zemi jich mají působit téměř 4 tisíce, zatím jich dorazila tisícovka.

„Od roku 1989 je to první tak velká vojenská operace s výstrojí a výzbrojí těžšího charakteru. Nejde o žádné krátkodobé, několikatýdenní cvičení,“ popsal zpravodaj ČT Miroslav Karas nasazení vojáků, které v sobotu za přítomnosti veřejnosti oficiálně uvítaly polské posádky.

„Dnes v tento velmi významný den pro Polsko, Evropu a pro naši společnou bezpečnost jsme tu, abychom spolu zažili tento velký svátek,“ pronesla polská premiérka Beata Szydlová na slavnostním ceremoniálu v Zaháni. „Čekali jsme na vás hodně dlouho, po desetiletí,“ řekl shromážděným vojákům ministr obrany Antoni Macierewicz.

Toto je americká nejschopnější bojová síla, bojeschopná, vysoce vycvičená, obrněná brigáda Spojených států s nejpokročilejším vybavením a zbraněmi. Tato jednotka ztělesňuje americký nezpochybnitelný závazek k Severoatlantické alianci chránit naše spojence.
Paul W. Jones
americký velvyslanec v Polsku

„Toto je historický moment pro polský a americký národ. Spojenectví mezi Spojenými státy, Polskem a NATO je velmi silné. Prokázali jsme to na společných misích v Iráku a Afghánistánu. Velikost síly našich národů je měřena naším přístupem v těžkých časech,“ prohlásil polský armádní generál Jaroslaw Mika.

„V průběhu několika dní naši vojáci představí své smrticí schopnosti. Rychlý přesun jednotek do Polska je důkazem, že když pracujeme jako tým, žádná výzva není příliš velká, aby se nedala splnit. Žádná vzdálenost není příliš dlouhá k překonání, když je zapotřebí,“ dodal americký vojenský brigádní velitel.

Američané dorazili do Polska jako první západní kontingent, který bude na východním křídle NATO trvale umístěn. Část z nich se má později přemístit do Pobaltí, další do Bulharska a Rumunska a týlová jednotka do Německa.

V Polsku bude místem dislokace americké armády kromě Zaháně i město Drawsko Pomorskie na severozápadě. Sousední Litva oznámila, že do letošního listopadu na svém území rozmístí 1200 příslušníků spojeneckých armád NATO. K těmto vojákům se budou pravidelně připojovat další, kteří budou do Litvy přijíždět ke společným cvičením.

Karas: Poláci mají obavy, co udělá Trump

„Varšava hovoří o tom, že potřebuje mít pocit vlastní bezpečnosti a nemá nic proti tomu, že budou v několika polských městech Američané,“ přiblížil Karas. „Poláci mají spíš obavy, co se stane po 20. lednu, až do funkce nastoupí americký prezident Trump, zda dodrží plán, aby byli vysláni ještě další vojáci a aby po devíti měsících, kdy má dojít k rotacím, vůbec noví vojáci do Polska přišli,“ dodal.

  • Zvolený americký prezident Donald Trump, který se již příští týden ujme funkce, má k ruskému režimu pozitivnější vztah než jeho předchůdce Barack Obama. V případě ruské vstřícnosti a pomoci v boji s terorismem je dokonce připraven uvažovat o zrušení sankcí, které byly na Kreml uvrženy za okupaci Krymu a podporu doněckých separatistů na Ukrajině.

Rusko hovoří o provokaci

Kreml rozmístění amerických vojáků a techniky důrazně odmítl. Považuje to za ohrožení ruských zájmů i bezpečnosti. „Vnímáme tyto kroky jako další příklad provokativních vojenských aktivit nedaleko ruských hranic v rámci nechvalně známé politiky omezování vlivu Ruska. Je zjevné, že cílem této snahy je pokus odcházející Obamovy administrativy co nejvíc zkomplikovat možné bilaterální vztahy,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zakharovová.

Karas upozornil, že v oblasti jsou aktivní i ruské jednotky. „V uplynulých letech Rusové posilují své západní vojenské okruhy. Posílají tam jednotky, které stahují z uralské oblasti. Několik tisíc nových vojáků, několik divizí bylo přemístěno k Rostovu, ke Kaliningradu, kde Rusové navíc předpokládají další umístění raket, již jsou tam rakety typu Iskander,“ připomněl zpravodaj ČT.