Budoucí šéf CIA vystoupil tvrdě proti Rusku: Stálo za kyberútoky, je agresivní a ohrožuje Evropu

Je zcela jasné, že za agresivními pokusy ovlivnit americké prezidentské volby stojí ruské vedení. Při slyšení v Senátu amerického Kongresu to prohlásil kandidát na post šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA), texaský poslanec Sněmovny reprezentantů Mike Pompeo. Zaujal tak k údajným ruským hackerským útokům podstatně tvrdší postoj než sám prezident Donald Trump.

„Je zcela jasné, že Rusko pracovalo s hackerskými útoky s cílem ovlivnit americkou demokracii,“ řekl Pompeo. Rusko se podle něj znovu projevuje agresivně. Vtrhlo na Ukrajinu a okupuje její území, ohrožuje Evropu a „nedělá nic“, aby pomohlo porazit hnutí Islámský stát.

Pompeo podstoupil slyšení v době, kdy je Trump fakticky ve válce s americkými zpravodajskými službami, upozornila agentura Reuters.

Prezident dlouhé týdny zpochybňoval tvrzení tajných služeb, že ruští hackeři řízení Kremlem pronikli na servery amerických politických stran s cílem ovlivnit prezidentské volby. Poprvé to Trump připustil až na úterní tiskové konferenci.

Slyšení Mattise a Pompea v Senátu (zdroj: ČT24)

Pompeo mučení při výslechu důrazně odmítl

Pompeo naznačil, že bude-li to nutné, postaví se i prezidentovi ve sporu o využívání trýznivých výslechových praktik, které chce Trump legalizovat. Po potvrzení šéfem CIA se prý k takovým postupům „absolutně“ nebude uchylovat. Nedovede si ani představit, že by prezident něco takového nařídil.

Martin Řezníček k odpovědím Mattise a Pompea v Senátu (zdroj: ČT24)

Za svůj budoucí úkol Pompeo považuje „poskytovat politikům přesné zpravodajské informace a jasnou analýzu ruského chování“.

Když v zasedací síni výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, kde se Pompeovo slyšení konalo, poprvé zaznělo jméno Ruska, vypadl podle agentury AP v celé budově proud. Slyšení se nakonec přesunulo do jiného objektu.