USA vypověděly 35 ruských diplomatů jako odvetu za kyberútoky

Spojené státy vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště ve státech New York a Maryland. Informovaly o tom světové tiskové gentury, podle nichž jde o odvetu za hackerské útoky proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. Americký prezident Barack Obama také vyhlásil vůči Rusku sankce. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina označil nové postihy za nezákonné, šéf Kremlu se podle něho rozhodne o případných odvetných opatřeních.

Rusové byli označeni za nežádoucí osoby, protože jednali „způsobem neslučitelným s jejich diplomatickým statusem“. Vypovězeni byli zaměstnanci ambasády ve Washingtonu a konzulátu v San Francisku, kteří dostali 72 hodin na to, aby opustili Spojené státy.

Podle listu The New York Times jde o pracovníky ruských tajných služeb, mezi nimiž jsou i čtyři řídicí činitelé, kteří patrně přímo vedli útoky na počítače americké Demokratické strany.

Americké úřady zároveň zablokovaly ruskému personálu přístup do dvou komplexů vlastněných ruskou vládou v New Yorku a ve státě Maryland.

Nové americké sankce míří na civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU, čtveřici vedoucích pracovníků GRU a tři společnosti, které této rozvědce poskytují hmotnou podporu. Podle Obamy americké úřady zároveň zveřejní technické informace o hackerských akcích řízených oběma ruskými tajnými službami.

Ilustrační foto
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Amerika s odvetnými kroky nekončí, varoval Obama

„Tyto kroky následují po opakovaných soukromých a veřejných varováních, která jsme ruské vládě dali, a jsou nutnou a adekvátní odpovědí na snahy poškodit americké zájmy způsobem, který je porušením zavedených mezinárodních norem chování,“ uvedl Obama v prohlášení. Postihy vůči Rusku za jeho „agresivní aktivity“ tím podle něho nekončí. 

Obama už dříve Rusko varoval, že za kyberútoky přijde ze strany Spojených států odveta. Podle něj jsou Rusové odpovědní za hackerské útoky proti Demokratické straně během prezidentské volební kampaně.

Americké zpravodajské služby došly k závěru, že ruští vládní představitelé věnovali zvýšenou pozornost snaze pomoci Donaldu Trumpovi zvítězit. Dokazuje to podle nich fakt, že ruští hackeři se dostali k datům obou politických stran, ale na veřejnost pustili jen informace o demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Hillary Clintonová s manželem a bývalým prezidentem Billem Clintonem po odevzdání hlasů
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Krok USA poškozuje vzájemné vztahy, zní z Ruska

Moskva obvinění z kyberútoků i vměšování do voleb popírá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že americký postup zásadně poškozuje vztahy obou zemí. Jeho praktický dopad je podle něj sporný a není jisté, zda to schvaluje Obamův nástupce Trump. Putin se podle Peskova rozhodne, zda a jaké odvetné kroky Rusko přijme.

Předseda výboru pro mezinárodní záležitosti horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačjov podle agentury Ria Novosti v narážce na Obamův lednový odchod z úřadu nazval nejnovější sankce „smrtelnou křečí politických mrtvol“.

Vladimir Putin a jeho mluvčí Dmitrij Peskov
Zdroj: Ria Novosti/Reuters

Trump reagoval kriticky

Budoucí americký prezident Donald Trump informace o ruském ovlivňování výsledku voleb před časem označil za směšné a tuto středu prohlásil, že by Washington měl americko-ruského sporu o tyto útoky zanechat. Nyní – po ohlášení sankcí – uvádí, že se chce setkat se zástupci tajných služeb, aby se dozvěděl o situaci více.

„Je načase, aby se naše země posunula k větším a lepším věcem,“ uvedl Trump. „V zájmu naší země a jejího skvělého lidu se sejdu příští týden se šéfy zpravodajských služeb, abych se nechal informovat o faktech této situace.“ Reuters upozorňuje, že po nástupu do Oválné pracovny bude mít možnost zrušit Obamův dekret, postihy odvolat a ruské diplomaty pustit zpět do země.

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan poznamenal, že Rusko se soustavně snaží podkopávat americké zájmy. Reakce dosluhujícího prezidenta byla podle něj opožděná, ale je to vhodné zakončení osmi let nefunkčního přístupu k Rusku. „Slouží to jako názorný příklad neefektivní zahraniční politiky této administrativy, kvůli které je Amerika světem vnímána jako slabá,“ uvedl.