Východ Aleppa opustilo 50 tisíc lidí, Asadovy síly jich prý stovky zadržují

Rusko doufá, že se Asadovým silám podaří vytlačit teroristy, jak přezdívá rebelům, ze všech čtvrtí Aleppa do konce roku. Za čtyři dny vyhnalo intenzivní ostřelování a bombardování z východu města na 50 tisíc civilistů. Stovky lidí vládní síly zadržely, tvrdí aktivisté z organizace SOHR. Syrský armádní zdroj to popírá – lidé prý pouze procházejí kontrolami, protože se mezi nimi ukrývají teroristé.

Intenzivní boje o východní Aleppo pokračují. Ve středu zemřelo při dělostřeleckých útocích 45 lidí a další desítky utrpěly zranění, sdělili záchranáři. Syrská státní agentura zase informovala o osmi obětech povstaleckého ostřelování vládních čtvrtí. Mezi oběťmi jsou prý i dvě děti.

Povstalci chtějí bojovat až do konce

Asadovy síly už dobyly zhruba třetinu povstalci kontrolované části Aleppa, čímž jejich území rozdělily na polovinu. Rebelové se ale nevzdávají a hodlají pokračovat v boji proti vládním jednotkám. „Jakékoli stažení odmítáme,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zástupců povstalecké skupiny Fastakim.

Z východu města prchají davy lidí. Asi dvacet tisíc místních obyvatel podle všeho uteklo do západní části města, kterou kontroluje vláda, zbylých třicet tisíc pak do oblasti, již ovládají kurdské síly.

Prověrky civilistů probíhají na „specifických místech“

Podle aktivistů ze SOHR zadržela syrská vláda stovky lidí, které nyní vyslýchá. Více než 300 lidí zmizelo, tvrdí aktivisté. Vojenský zdroj, jehož citovala agentura Reuters, to ale popírá. Lidé podle něj pouze procházejí kontrolami, zda nejde o ozbrojence. Ti, kteří nebyli identifikováni, jsou prověřováni na „specifických místech“, kde jsou shromažďováni civilisté.

Každodennímu bombardování ale stále čelí asi 200 tisíc lidí. V oblasti východního Aleppa nezůstala po náletech funkční žádná nemocnice a zásoby jídla byly již téměř vyčerpány. Podle agentury AFP se v Ankaře v posledních dnech sešli několikrát zástupci Ruska a povstaleckých skupin, aby projednali podmínky dalšího možného příměří v Aleppu.

Vládní vojáci v Aleppu
Zdroj: SANA/Reuters

Situace ve městě je nepřehledná. Podle dřívějších informací tam bojuje proti režimu v Damašku seskupení s názvem Dobytí Halabu (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak radikálnějších.

V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně spolu komunikují.

Lidé opouštějí východní Aleppo
Zdroj: SANA/Reuters

Asad chce dobýt Aleppo ještě před nástupem Trumpa do funkce

Sýrie a její spojenci chtějí vyhnat povstalce z Aleppa ještě předtím, než na konci ledna nastoupí do funkce nový americký prezident Donald Trump, sdělil nejmenovaný představitel Asadovy koalice.

Rusko je údajně v souvislosti s děním v Sýrii v kontaktu s Trumpovými lidmi. „Musíme vytlačit teroristy stejným způsobem, jakým by měli být vypuzeni z Mosulu a Rakky. To je základní úkol,“ citovala náměstka ruského ministra zahraničí Michaila Bogdanova ruská státní tisková agentura RIA Novosti.

Mapa dobytí Aleppa
Zdroj: IHS/BBC

Krátká intervence ze strany Izraele

Do syrského konfliktu ve středu údajně výjimečně zasáhli také Izraelci, kteří cílili na zbrojní konvoj radikálního libanonského šíitského hnutí Hizballáh u Damašku. To v zemi bojuje na straně režimu. Druhým terčem bylo vojenské zařízení patřící organizaci loajální syrskému režimu.

Útok byl pokusem, jak „odvrátit pozornost od úspěchů syrské armády,“ uvedla syrská agentura SANA s odvoláním na nejmenovaný vojenský zdroj. Obyvatelé Damašku na sociálních sítích uvedli, že slyšeli silné exploze kolem druhé hodiny ráno.

Izrael chce zabránit tomu, aby se Hizballáh vyzbrojil raketami delšího doletu, kterými by mohl v budoucnu židovský stát ohrozit. Radikální organizace vedla s Izraelem několik válek.