Merkelová nechce otevírat další kapitoly přístupových rozhovorů s Tureckem

Podle mluvčího německé vlády nechce kancléřka Angela Merkelová otevírat další kapitoly v jednáních o přistoupení Turecka k Evropské unii. Mluvčí reagoval na zprávu deníku Bild, podle které už Merkelová nechce pokračovat v jednání o členství Turecka v Unii. List se odvolával na zdroje z jednání poslanců kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU).

„Pozice kancléřky Merkelové k přístupovým rozhovorům (s Tureckem) se nezměnila,“ řekl mluvčí Steffen Seibert na dotaz novinářů ohledně zpráv médií. „EU a Turecko vyjednávají roky, aniž by předem určovali výsledek. Za současných okolností není myslitelné otevírat další kapitoly rozhovorů,“ dodal.

Podle deníku Bild řekla Merkelová v úterý poslancům své Křesťanskodemokratické unie (CDU), že chce úplně zastavit vyjednávání o členství Turecka v EU. List se odvolával na nejmenované zdroje, jež se schůzky zúčastnily.

Výklad, který dal Bild kancléřčiným slovům, ale už před Seibertem zpochybnila německá zpravodajská televize n-tv, podle které se v postoji vlády Merkelové k Turecku nic nezměnilo. Televizní stanice s odvoláním na nejmenovaného poslance CDU uvedla, že Merkelová nadále odmítá ukončit přístupová jednání s Ankarou. Neotevírání nových kapitol v přístupových rozhovorech je podle n-tv dlouhodobě společným postojem v EU, nejedná se prý o novinku či požadavek Merkelové.

Kancléřka byla podle n-tv vždy proti tureckému členství v EU, zároveň ale nechtěla přerušit přístupová jednání s Ankarou. Televize tento postoj označuje za rozporuplný, skrývá se za ním ovšem snaha udržet si přes přístupové rozhovory vliv na politický vývoj v Turecku.

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou napjaté od nezdařeného červencového pokusu o puč proti prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi. Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005. Ke zmrazení těchto jednání kvůli postupu turecké vlády vůči opozici vyzval minulý týden i Evropský parlament (EP).

Prezident Erdogan v úterý v reakci na krok EP prohlásil, že pokud jde o členství v Evropské unii, Turecko ještě na tuto možnost zcela nezanevřelo. Dodal nicméně, že Ankara má i jiné alternativy. Už předtím pohrozil otevřením turecké hranice pro uprchlíky, kteří se chtějí dostat do Evropy.

Dříve Erdogan uvedl, že se Turecko může sblížit s Šanghajskou organizací spolupráce (SCO). Tento asijský bezpečnostní blok vedený Ruskem a Čínou je analytiky považován za pokus o vytvoření protiváhy USA, které jsou hlavní silou v NATO, jehož členem je i Turecko.