Po klíčových islamistech v Mosulu pátrají americké „Dračí dámy“

Ke zkáze IS pomáhají i špionážní letouny U-2 (zdroj: ČT24)

Američané nasadili do mosulské ofenzivy i letouny Lockheed U-2 Dragon Lady (Dračí dáma) z dob studené války, které napěchovali nejmodernější zpravodajskou technikou. Z hranice vesmíru tak dokáží okamžitě předávat na zem cenné informace.

V tažení proti teroristům z Islámského státu (IS) hrají důležitou roli letadla mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Špionážní Dračí dámy pomáhají odhalovat pozice radikálů, jejich úkryty a ničit klíčové postavy.

Získané zpravodajské informace pomáhají jednotkám válčícím s islamisty přímo na zemi. „S U-2 jsme schopní dostat se tam, kam potřebujeme, najít ty chlapy, sledovat je a předat informace stíhačkám a bombardérům,“ podotkl důstojník amerického letectva Matt. „Díky našim údržbářům jsme ve vzduchu neustále a poskytujeme podporu těm, kteří ji potřebují nejvíc,“ konstatoval kapitán Steven.

U-2 Dragon Lady
Zdroj: Kenny Holston/ČTK/ZUMA

Během desetihodinové mise se piloti snaží mít neustále zaneprázdněnou mysl. „Neustále běží rádio, je tu nepřetržitá komunikace s kluky na zemi,“ poznamenal kapitán.

Letadla U-2 jsou ve službách CIA nebo americké armády od 50. let minulého století. Sledovaly, co se děje v Sovětském svazu, na Kubě, Vietnamu nebo později v Afghánistánu. V současné době dostaly do výbavy nové senzory a kamery.

Špionážní letoun U-2 Dragon Lady
Zdroj: Ramon A. Adelan/ČTK/ZUMA

Při svém tajném pozorování cizích území může letoun vystoupat až do výšky 21 tisíc metrů. Dračí dáma má ale odejít do důchodu – poslední třicítka strojů už v roce 2019. Pro špionážní mise nahradí typ U-2 hlavně bezpilotní průzkumné letadlo Global Hawk, které může působit v téměř stejné výšce a zůstat ve vzduchu více než 30 hodin, napsala agentura AFP.

I přes své mimořádné schopnosti má letoun U-2 určité nedostatky. Třeba přistání je i po desítkách let technologického zdokonalování mimořádně složité. Při dosednutí musí pilota pokaždé navigovat posádka asistenčního auta.

Letadla U-2 přitom nejsou jediné stroje, které dennodenně křižují nebe nad Sýrií a Irákem. Spojené státy hojně využívají i bezpilotní letouny. IS je v tomto ohledu ve velké nevýhodě, jelikož letectvem nedisponuje, v bitvě o Mosul ale stejně jako jinde používá smrtící drony s výbušninami.

„Vidím nepřetržitý pokrok. Ze zpráv o tom, co se děje s IS, vím, že ten dopad je naprosto zásadní,“ prohlásil plukovník Paul Birch. Navzdory palebné síle koaličních letadel a snahám iráckých sil na zemi to ovšem vypadá, že bitva o baštu IS v Iráku potrvá ještě měsíce.

Radikálové totiž kladou jednotkám odpor a nastražili na své protivníky řadu smrtících pastí. Ve městě stále zůstává až 1,5 milionu civilistů.