Španělsko má téměř po roce vládu vzešlou z voleb. Rajoyův kabinet složil přísahu

Španělsko má po 320 dnech úřadující vlády opět vládu vzešlou z voleb. V nové menšinové vládě lidoveckého premiéra Mariana Rajoye, která ráno složila přísahu, je pět žen a devět mužů. Oproti předchozímu kabinetu vyměnil Rajoy, jenž je premiérem od prosince 2011, šest ministrů. Informovala o tom agentura EFE.

Druhou nejmocnější postavou ve španělské vládě je podle místních médií vicepremiérka Soraya Sáenzová, pod kterou spadá mimo jiné tajná služba. Ta přitom do roku 2011 spadala pod ministerstvo obrany.

Pětačtyřicetiletá právnička Sáenzová, jež je místopředsedkyní vlády už od prosince 2011, bude mít nově v náplni i jednání s autonomními oblastmi Španělska.

Deník El País nazval Sáenzovou rovnou „ministryní pro Katalánsko“, neboť s ním bude dohoda nejobtížnější. Ve hře je jednání o novém modelu financování autonomních regionů a možná i změna ústavy v tomto smyslu, napsal deník El Periódico. Katalánsko ale navíc chystá referendum o nezávislosti, které Madrid odmítá s tím, že odporuje španělské ústavě. 

Vicepremiérka Soraya Sáenzová
Zdroj: Angel Diaz/Reuters

Další změnou v nové vládě je rozšíření působnosti ministra hospodářství a konkurenceschopnosti také na průmysl. V jeho čele zůstává šestapadesátiletý ekonom Luis de Guindos, jenž mu šéfuje již od prosince 2011. Jeho hlavním úkolem budou jednání s Bruselem o španělském rozpočtovém schodku, jehož výší Madrid porušuje rozpočtová pravidla eurozóny.

Novou tváří ve vládě je jedenašedesátiletý Alfonso Dastis, který byl v předchozích pěti letech stálým zástupcem Španělska při EU a který nyní bude šéfovat ministerstvu zahraničí. Novým ministrem vnitra se stal Juan Ignacio Zoido (59), politik z jihošpanělské autonomní oblasti Andalusie.

Rajoy vyměnil i vedení ministerstva obrany, do jehož čela se postavila padesátiletá právnička a generální tajemnice Lidové strany (PP) María Dolores de Cospedalová. Nejmladší ministryní se stala třiačtyřicetiletá Katalánka Dolors Montserratová, jež povede ministerstvo zdravotnictví, sociálních věcí a rovnosti.

Média spekulují, že vláda nevydrží celé funkční období

Španělské deníky rovněž polemizují o tom, zda nová vláda dokončí celý čtyřletý mandát. Rajoy totiž dostal důvěru poslanců až díky tomu, že se většina socialistických poslanců, kteří jsou druhou nejsilnější stranou v parlamentu, zdržela hlasování.

Vládu vzešlou z voleb nemělo Španělsko od loňského prosince, kdy v parlamentních volbách žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii země se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat. I tyto volby vyhráli lidovci.

Rajoy však nejprve začátkem září důvěru poslanců nezískal. Dostal ji až minulý týden díky tomu, že Pedro Sánchez rezignoval na vedení socialistů a ti umožnili vznik vlády. Neslíbili však, že ji budou podporovat při hlasování o zákonech.

Vydáno pod