Jihokorejská prezidentka přiznala svou chybu ve skandálu. Zlomil jí prý srdce

Zpravodajka ČT Šámalová k omluvě jihokorejské prezidentky (zdroj: ČT24)

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje se národu v emotivním projevu omluvila za svůj skandál. Kvůli němu úřady zadržely bývalého poradce a vydaly zatykač na dlouholetou přítelkyni hlavy státu. Prezidentka odmítla jakoukoli roli ve financování nadací či sekty spojené se zmíněnou přítelkyní, která čelí obvinění ze zneužívání blízkého vztahu s Pak k získávání peněz.

Skandál, jenž snížil její popularitu na minimum a ohrožuje její budoucnost v úřadě, Pak prý „zlomil srdce“ a byl její chybou. Prezidentka podle agentury AP chvějícím se hlasem v očekávaném televizním projevu přislíbila, že se podvolí případnému vyšetřování své role v případu přítelkyně Čche Son-sil.

Ta stejně jako již zadržený exporadce prezidentky An Čong-pon čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutili jihokorejské konglomerace, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které spravovali.

Čche Son-sil je navíc dcerou náboženského představitele Čche Te-mina, jenž se prohlásil za hlavu sekty zvané Víra věčného života. Nařčení ze spojení s touto náboženskou skupinou, kterým nyní Pak čelí, rázně popřela. „Odmítla, že by propadla náboženskému kultu nebo že by v prezidentském paláci probíhaly šamanské rituály,“ dodala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Prezidentka již koncem října odvolala deset vysoce postavených členů své administrativy kvůli vyšetřování Čche Son-sil. Podle jihokorejských zdrojů tato žena zasahovala do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci.

„Prezidentka ji nechala číst tajné spisy, konzultovala s ní své projevy nebo ji nechala vybírat šatník pro oficiální akce,“ doplnila Šámalová. Popularita prezidentky se propadla na rekordních pět procent.