Finální bitva na obzoru. Irácké speciální síly pronikly do východního Mosulu

Zpravodaj ČT: Protiteroristická jednotka vstoupila do východního Mosulu (zdroj: ČT24)

Irácká armáda poprvé pronikla za východní okraj Mosulu. Prohlásil to velitel Američany vycvičených speciálních jednotek, které postupují v předních liniích celé operace. Z města, jež má pod kontrolou Islámský stát (IS), už uprchlo přes deset tisíc lidí. Boj s islamisty ve městě začne podle velitele během pár hodin.

„Operace s cílem osvobodit levý břeh řeky v Mosulu začala,“ oznámila armáda. Řeka Tigris městem protéká ze severu na jih. Osvobodit se prý podařilo rovněž pět vesnic severně od Mosulu. „Díky bohu, že nás osvobodili. Chovali se k nám strašně. Měli jsme pocit, že umíráme, zažili jsme peklo. Ale teď už jsme volní,“ prohlásila uprchlice z města Šúra Umm Ahmadová.

Speciální síly se už dostaly za okraj Mosulu. „Máme potvrzené, že příslušníci protiteroristické jednotky vstoupili do východomosulské čtvrti Karáma, což má symbolický význam, protože to arabsky znamená důstojnost. V tuto chvíli se (irácké síly) na místě opevňují a budou se snažit udržet pozici do té doby, než se podaří osvobodit veškeré území kolem a mohly na místo dorazit i běžné jednotky irácké armády,“ sdělil blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Irácká státní televize operaci osvobození města nazývá „bitvou cti“. Koalice postupuje k městu ze tří stran, podle expertů bude boj v ulicích velmi tvrdý. „Z jihu, od obnoveného letiště Kajára už mohou startovat i americká letadla, což usnadní bombardování džihádistických pozic, protože letiště je velmi blízko Mosulu,“ řekl Szántó.

Na islamisty začaly nalétávat i české bitevníky L-159. Jejich iráčtí piloti zaútočili na džihádistické cíle na jihu Mosulu. Na obří základně Balád je cvičí třicítka českých instruktorů.

Vojenská operace pokračuje i přesto, že mluvčí americké armády John Dorrian minulý týden v pátek tvrdil, že irácké jednotky na několik dní pozastavily svůj postup na město, aby přeskupily své síly a doplnily zásoby.

Mosulská ofenziva
Zdroj: AFP/ČT24
Naším úkolem je přetnout zásobování Islámského státu v Mosulu. Zabráníme propojení mezi Mosulem a Rakká v Sýrii.
Ahmad al Asádí
mluvčí šíitských milic Hašd al Šábí

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic, jež do bojů vstoupily v sobotu.

V minulosti se přitom šíitské milice dopouštěly únosů i vražd tisíců sunnitů a panují obavy z obnovení podobných násilností.

„Je to klíčový problém číslo dvě po boji proti samotnému Islámskému státu. Mosul je převážně sunnitské město a zdaleka ne jen čistě arabské. Žijí tam Turkmeni, křesťané, jezídi nebo Kurdové,“ podotkl Jakub Szántó.

Dodal, že Mosul už takové operace v minulosti zažil. „V roce 2007 tam proběhla krvavá bitva irácké armády podporované americkými vojáky za vytlačení islamistů z Al-Káidy v Iráku, což byli titíž lidé, kteří město pod černou vlajkou IS okupují,“ dodal zpravodaj ČT.

Definitivně se podle něj město nikdy nepodařilo vyčistit, což se ukázalo v roce 2013, kdy se islamisté opět vrátili, a v červnu 2014 pak následoval známý útok, kdy pomocí dvou tisíc mužů byli schopni odtamtud vytlačit 30tisícový kontingent irácké policie a armády.

IS se brání seč může, protivníkům nastražil do cesty řadu min a dalších výbušných zařízení, do boje vyslal sebevražedné atentátníky, civilisty používá jako lidské štíty a nemá problém ani s masovým vražděním. Na útok se připravoval měsíce, takže se očekává, že ve městě vznikla síť tunelů, jimiž se budou radikálové pohybovat.

Dobytí Mosulu je bezpochyby hotová věc, osvobození je ale podle mnohých otázkou týdnů nebo měsíců. Je celkem jasné, že islamisté považují město za jakýsi diadém ve svém stále se zmenšujícím samozvaném chalífátu. Budou ho bránit do posledního dechu.
Jakub Szántó

Spojené státy odhadují, že 1,5milionový Mosul bude bránit tři až pět tisíc bojovníků IS, kteří jsou uvnitř města, a dalších 2500 v jeho okolí. Asi tisíc z těchto lidí jsou zřejmě cizinci. Očekává se, že džihádisté zemřou v boji, skryjí se mezi obyvatelstvem a někteří se budou z Mosulu přesouvat do Sýrie, hlavně do bašty IS v Rakká.