Trump dotahuje Clintonovou. Ztrácí na ni jen jeden procentní bod

Americký miliardář Donald Trump týden před prezidentskými volbami dotahuje v průzkumech veřejného mínění ztrátu na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Podle posledního průzkumu deníku Washington Post a televize ABC, který se uskutečnil minulý týden, ztrácí republikánský uchazeč o Bílý dům na exministryni zahraničí Clintonovou jen jeden procentní bod, což je v rámci statistické odchylky. Také podle průzkumu agentury RCP je rozdíl mezi nimi velmi těsný, jen asi tři procentní body.

Z většiny předvolebních průzkumů provedených v minulých týdnech vycházela vítězně Clintonová, přičemž její náskok se pohyboval mezi čtyřmi až dvanácti procentními body. Podle průzkumu provedeného od 25. do 28. října mezi 1781 potenciálními voliči by Clintonová nyní získala 46 procent hlasů a Trump 45 procent. Podle nejnovějšího průzkumu agentury RealClearPolitics by se pro Trumpa vyslovilo 44,8 procenta voličů a pro Clintonovou 47,7 procenta.

Průzkum Washington Post-ABC také ukázal, že většinu voličů v rozhodování neovlivní oznámení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), že prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie. 

Trumpovi se naposledy podařilo na Clintonovou výrazně dotáhnout v průběhu srpna. Na začátku září poslal průzkum televize CNN a organizace ORC Trumpa dokonce do vedení, i když jen o dva procentní body. Zlom přinesly prezidentské debaty. Všechny tři podle sondáží ovládla Clintonová, která se pak začala Trumpovi vzdalovat.

Republikánský kandidát několikrát zdůraznil, že průzkumům veřejného mínění nevěří. Velké agentury podle Trumpa nezohledňují, že se mu podařilo mobilizovat nové skupiny voličů. Trump zpochybňuje i metodiku velkých agentur používanou při získávání dat.

Trumpovo vítězství jako brexit?

Vítězství Trumpa by zřejmě vyvolalo značnou nejistotu na americkém akciovém trhu. Podle některých odborníků by mohlo být pro investory podobným šokem jako červnové odhlasování odchodu Británie z Evropské unie a mohlo by na burze způsobit výrazný propad.

„Wall Street zjevně preferuje vítězství Clintonové,“ uvedl podle serveru Politico profesor ekonomie na univerzitě Dartmouth College Eric Zitzewitz. „Viděli jste, že když Clintonová vyhrála první debatu a její šance na zvolení stouply, zamířily hned vzhůru také akcie. Pokud by se Trumpovi nějakým způsobem podařilo zvítězit, viděli bychom (na akciovém trhu) výrazný výprodej ve stylu brexitu,“ dodal.

Studie, na které se Zitzewitz podílel, odhaduje, že hodnota akciového trhu by byla v případě prezidentství Clintonové zhruba o jedenáct procent vyšší, než kdyby se do Bílého domu dostal Trump. Z historického hlediska přitom akciový trh většinou preferuje republikánský přístup k ekonomickým otázkám, jako jsou daně, regulace podnikání či zahraniční obchod.

Hillary Clintonová
Zdroj: Aaron Bernstein/Reuters

Studie se zabývá rovněž vlivem amerických prezidentských voleb na zahraniční finanční trhy. Poukazuje například na růst britských akcií po vítězství Clintonové v první debatě.

Upozorňuje rovněž, že měny významných obchodních partnerů Spojených států, jako jsou Kanada, Jižní Korea a Austrálie, mají vzestupný trend, když se zdá, že si Clintonová vede dobře a směřuje k vítězství. „To naznačuje, že finanční trhy očekávají celkově zdravější domácí i zahraniční ekonomiku za prezidentky Clintonové než za prezidenta Trumpa,“ uvádí studie.