Clintonová chce od FBI vysvětlení, proč vyšetřuje její další e-maily

Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová vyzvala FBI, aby co nejdříve zveřejnil informace o kontrole jejích nově objevených pracovních e-mailů, které odeslala ze soukromého serveru v době, kdy byla ministryní zahraničí. Clintonová zároveň nepředpokládá, že by agenti FBI po prověření jejích zpráv zjistili porušení zákona.

„Americký lid si zaslouží okamžitě dostat plná a kompletní fakta,“ řekla Clintonová. Dodala, že je přesvědčená o tom, že nová zjištění nepřinutí FBI změnit svůj červencový verdikt o tom, že jako ministryně zahraničí používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely neporušila zákon.

FBI v pátek necelé dva týdny před prezidentskými volbami oznámil Kongresu, že prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu Clintonové, zda neobsahují tajné informace.

Události: Vyšetřování může zničit naděje Clintonové na vítězství ve volbách (zdroj: ČT24)

O vyšetřování informoval v dopise šéfy obou komor Kongresu ředitel FBI James Comey, který ale nebyl s to sdělit, jak dlouho zkoumání potrvá. Nejmenovaný vládní zdroj upřesnil, že e-maily byly nalezeny v jiném elektronickém zařízení v rámci nesouvisejícího jiného vyšetřování.

Zařízení patřilo poradkyni Clintonové - Humě Abedinové a jejímu manželovi Anthonymu Weinerovi. Weiner je vyšetřován kvůli obscénní komunikaci s 15letou dívkou. Abedinová již v srpnu oznámila, že se s ním rozchází i kvůli jiným jeho sexuálním skandálům.

Clintonová již dříve čelila vyšetřování FBI za užívání soukromého poštovního serveru ke služebním účelům v době, kdy působila jako ministryně zahraničí USA. Exministryně podle kritiků nesprávným rozesíláním služební elektronické pošty ohrožovala bezpečnost státu.

FBI v červenci konstatoval, že využíváním soukromého serveru si počínala velmi nedbale, zákon nicméně neporušila.

Šéf FBI „cítil povinnost“ o vyšetřování informovat

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle amerických médií se ředitel FBI Comey rozhodl o zahájení nového vyšetřování elektronické pošty Clintonové informovat Kongres i přes to, že jeho představená, ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, byla proti. Členka administrativy prezidenta Baracka Obamy údajně nepovažovala za vhodné informovat o vyšetřování jednoho z prezidentských kandidátů méně než dva týdny před volbami.

Lynchová prý Comeyho vyzvala, aby se držel dlouholeté praxe a nezveřejňoval nic, co by mohlo jakkoli ovlivnit průběh voleb. Ředitel FBI podle médií, která se odvolávají na vládní zdroj, ale ministryni řekl, že cítí povinnost o vyšetřování informovat. Comey v předchozích volbách podporoval republikánské kandidáty Johna McCaina a Mitta Romneyho.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Trump: Nejhorší aféra od dob Watergate

Republikánský rival Clintonové Donald Trump uzavření předchozího vyšetřování e-mailů Clintonové znovu označil za chybu. „Chovám velký respekt vůči federálním orgánům kvůli tomu, že FBI a ministerstvo spravedlnosti teď mají odvahu napravit tu hroznou chybu, kterou udělaly,“ prohlásil.

Fakt, že FBI 11 dní před volbami otevírá další vyšetřování, podle něj naznačuje, že jde o „největší politický skandál od Watergate“. Odkázal tím na aféru, která stála prezidentskou funkci Richarda Nixona.

FBI by podle Trumpa v tak citlivou dobu nezahájila vyšetřování, pokud by se nejednalo o ten „nejneslýchanější“ trestný čin.