Blíží se objasnění vraždy 43 studentů? V Mexiku zatkli bývalého policejního šéfa

Mexiko pokročilo v případu 43 vražd (zdroj: ČT24)

V mexickém městě Iguala byl zatčen bývalý policejní šéf města Felipe Flores, který byl dva roky na útěku. Jeho výpověď by mohla vnést více světla do případu 43 studentů, kteří zmizeli v noci 26. září 2014. Ty měli unést zkorumpovaní policisté a poté je na příkaz Florese předat drogovému kartelu.

Osmapadesátiletý Felipe Flores je podle vyšetřovatelů odpovědný za zásah proti plánované demonstraci studentů na konci září 2014. Ta měla být namířena proti starostovi města Iguala a jeho manželce. Flores měl nařídit zadržení studentů a jejich předání drogovému kartelu Guerreros Unidos.

Jeho členové pak studenty podle oficiální verze zabili a jejich těla spálili při požáru skládky odpadu. Nad případem se ale vznáší několik otazníků. Vládní závěry zpochybnila Meziamerická komise pro lidská práva. Podle ní neexistuje žádný vědecký důkaz, že by skutečně došlo k upálení těl studentů. Navíc se policii zatím podařilo identifikovat ostatky pouze jednoho z nich.

Flores by mohl objasnit, co se stalo

Úřady již v souvislosti se zmizením studentů zatkly 131 osob, převážně policistů a členů kartelu. Sedmdesát z nich je v současnosti stíháno. Bývalý policejní šéf Felipe Flores byl dopaden při návštěvě své manželky v Iguale.

Je zřejmě jedním z těch, kdo s největší pravděpodobností ví, co se studentům stalo. Mohl by tak výrazně přispět k objasnění případu, doufají vyšetřovatelé.

Zmizení studentů se stalo největším politickým skandálem administrativy prezidenta Enriqua Peñi Nieta. Zpočátku laxní přístup vyšetřovatelů vedl k celonárodním protestům a mezinárodnímu odsouzení.