V Německu začal soud s 16letou útočnicí IS, která nožem napadla policistu

Zpravodaj ČT Václav Černohorský: Obhajoba tvrdí, že šlo o „zločin z vášně“ (zdroj: ČT24)

V Německu začal za přísných bezpečnostních opatření sledovaný soudní proces s 16letou Safií S. Ta se v únoru na nádraží v Hannoveru pokusila nožem zabít policistu a vážně ho přitom zranila. Útok, za který jí hrozí až deset let vězení, je považovaný za první násilnou akci Islámského státu v Německu. Na lavici obžalovaných je také dvacetiletý Muhammad Hasan, jenž prý o plánech dívky věděl.

Safie S. si 26. února na hlavním nádraží v Hannoveru všimla dvou policistů a začala je sledovat. Mužům přišlo zvláštní, že za nimi dívka chodí, a vyzvali ji, aby se legitimovala. Dívka v tu chvíli vrazila znenadání jednomu policistovi nůž do krku a vážně ho zranila. Druhý dívku přemohl a zatkl.

Podle rad ze Sýrie měla začít střílet do lidí

Při pátrání po motivu tehdy patnáctileté Safie se brzy přišlo na její napojení na Islámský stát. Dívka s marockými kořeny podle německých médií původně chtěla napadnout odpůrce koránu, později si ale za terč zvolila policisty.

Ještě večer před útokem byla přes internet v kontaktu s jistou Leylou ze Sýrie, kterou prosila, aby mohla další den přistoupit k činu. Leyla jí radila, aby se pokusila odvést pozornost policisty a aby mu vzala zbraň, s níž by pak mohla střílet na další lidi.

„Obhajoba tvrdí, že nešlo o čin podporovaný IS, ale o zločin z vášně vyvolaný jejím nesouhlasem s televizním zpravodajstvím o muslimech,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Německá policie u budovy soudu
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Útok Safie byl prvním v Německu, u něhož vyšetřovatelé v pozadí vidí příkaz Islámského státu. Další dva přišly v červenci, kdy dvojice teroristů zaútočila v bavorských městech Ansbach a Würzburg. V obou případech si akce vyžádaly několik zraněných.

Kontakty na Islámský stát měl podle všeho i nedávno zatčený Syřan Džábir Bakr, který pravděpodobně chystal útok na jedno z berlínských letišť.

Safie se pokusila dostat do Sýrie, skončila v Turecku

Při vyšetřování radikalizace Safie se přišlo na to, že už jako sedmiletá dívka byla v kontaktu s německým salafistou Pierrem Vogelem a byla i na jednom z jeho videí. Začátkem letošního roku se pokusila dostat do Sýrie, aby se tam připojila k IS. Nedostala se ale dál než do Istanbulu, kde si ji vyzvedla její matka.

Když se obě vrátily do Německa, čekali už na ně policisté, kteří Safii zabavili její mobilní telefon. K překladu arabsky psaného návodu k útoku nožem se ale vyšetřovatelé dostali až v březnu, tedy až po její násilné akci.

Spolu se Safií, jež je obžalována z pokusu o vraždu a z podpory teroristické organizace, stojí před soudem ve městě Celle v Dolním Sasku také dvacetiletý Němec se syrskými kořeny Muhammad Hasan. Ten prý o chystaném útoku věděl.

Státní zastupitelství ho vyšetřuje i kvůli možné spojitosti s údajně plánovaným útokem na fotbalový zápas Německa proti Nizozemsku v listopadu 2015. Utkání, jež se mělo uskutečnit krátce po teroristických útocích z Paříže, bylo tehdy na poslední chvíli zrušeno.