Stadion v Hannoveru vyklidila policie, islamisté chystali útok

Přátelské utkání ve fotbale mezi týmy Německa a Holandska bylo zrušeno a stadion v Hannoveru evakuován. Německá policie získala podle policejního prezidenta Volkera Kluweho konkrétní informace, že islamisté chtěli na stadionu spáchat teroristický útok. Podle úřadů ale žádná výbušnina nalezena nebyla, ani nebyl nikdo zatčen. Podezřelý předmět našla policie také na hannoverském nádraží, které večer z velké části uzavřela.

„Máme konkrétní indicie, že někdo chtěl na stadionu odpálit výbušninu," uvedl Kluwe. Proto se policie rozhodla nevpouštět na stadion další lidi. Když se stadion v Hannoveru začal plnit fanoušky, policie do tlampačů ohlásila, že zápas se neodehraje, a všechny vyzvala, aby v klidu, ale rychle ochozy opustili.

Podle zatím neoficiálních informací varovaly zahraniční rozvědky německé úřady před hrozbou útoku právě během utkání. Zápas byl zrušen 90 minut před začátkem.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Nemohu odpovědět na důvody evakuace, odpověď by mohla obyvatele znepokojit a ztížit budoucí kroky.
Thomas de Maiziere
německý ministr vnitra

Na fotbalový zápas měla dorazit německá kancléřka Angela Merkelová a několik ministrů spolkové vlády včetně ministra vnitra Thomase de Maizierea. Kancléřka se záhy ale vrátila do Berlína. De Maiziere na improvizované tiskové konferenci potvrdil, že na stadionu hrozilo nebezpečí.

„Věřte nám, že jsme měli dobré důvody k našemu rozhodnutí, ale nepomohlo by nám zveřejnit jakékoli detaily,“ uvedl ministr vnitra. Odmítl sdělit jakékoli konkrétní informace s odůvodněním, že by tím mohl obyvatele znepokojit a ztížit tak budoucí kroky.

Dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius prohlásil, že doporučení, aby lidé nevycházeli na ulici, je pouze rozumné opatření v podobných chvílích. Na otázku, zda se našla nějaká výbušnina nebo byl někdo zatčen, odpověděl, že nikoli.

obrázek
Zdroj: ČT24