Jamesová se vzdala postu šéfky britské UKIP. Po pouhých 18 dnech ve funkci

Diane Jamesová po pouhých 18 dnech odstoupila z čela Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která patří k hlavním zastáncům odchodu Británie z Evropské unie. Jamesová byla zvolena předsedkyní strany v půlce září a jako důvod své rezignace uvedla „osobní a profesní důvody“ včetně chybějící podpory uvnitř strany.

„Vyjasnilo se, že nemám dostatečnou autoritu ani plnou podporu všech mých kolegů z Evropského parlamentu a stranických funkcionářů na to, abych mohla provést změny, které jsou podle mě nutné a na nichž jsem založila kampaň,“ uvedla ve zdůvodnění své rezignace Jamesová.

Šestapadesátiletou političku vybral do čele UKIP stranický sjezd 16. září, aby nahradila charismatického lídra Nigela Farage. Ten z vedení strany, jíž šéfoval deset let, nečekaně odstoupil.

Právě Farage se výrazně zasloužil o to, že Britové v červnovém referendu hlasovali pro odchod své země z Evropské unie. Očekávalo se, že po tomto výsledku Farage stranu povede dál, nejspíš až k příštím parlamentním volbám. V červenci ale z čela UKIP odstoupil a řekl, že dosáhl hlavního politického cíle a že se chce nyní více věnovat rodině.

Po svém zvolení do čela UKIP se Jamesová vyslovila pro „stoprocentní odchod z EU“, který má být podle ní rychlý. „Říkám ano tomu, aby Británie svobodně uzavírala obchodní dohody s kým chce a kdy chce a měla imigrační politiku, která umožní vstup do země lidem odkudkoli, kteří mají dovednosti a odborné znalosti,“ uvedla tehdy Jamesová.

Vydáno pod