Rusko, či Amerika. Kdo zabil důležitou tvář IS?

Kdo byl druhý muž IS Adnání? (zdroj: ČT24)

Samozvaný Islámský stát utrpěl v Sýrii další těžkou ránu. Abú Muhammad Adnání, de facto muž číslo dvě v hierarchii hnutí, je po smrti. Tento fakt ale přehlušily dohady o tom, kdo má na jeho zabití zásluhu. Ještě v úterý se skloňovala hlavně koalice pod vedením USA, během středy se však ke klíčovému náletu přihlásilo Rusko.

Abú Muhammad Adnání byl hlasem nejobávanější teroristické síly dneška a měl na starosti počínání IS v celé Sýrii. Zároveň patřil k nejbližším spolupracovníkům samotného vůdce abú Bakra Al Bagdádího.

„Byl také považován za velitele teroristických útoků v zahraničí. Zhruba od roku 2014 vyzýval džihádisty k útokům proti západním cílům. Výsledky jsme pak viděli ve Francii, v Belgii, v Turecku,“ uvádí Ely Karmon z Mezinárodního ústavu boje proti terorismu.

Abú Muhammada al Adnáního dostihl letecký úder nedaleko obleženého Aleppa. Zcela nezvykle se k němu přihlásili Američané i Rusové. Podle agentury Amak napojené na IS byly za smrtí Adnáního americké stroje.

Spojené státy posléze potvrdily, že jimi vedená mezinárodní koalice zasáhla ve městě Al-Báb v provincii Aleppo s cílem zlikvidovat „vysoce postaveného představitele Islámského státu“. Jméno Adnáního ale ministerstvo obrany nepotvrdilo.

Nálety v Sýrii
Zdroj: ČT24

Naopak ruské ministerstvo se k zabití vysoce postaveného islamisty jasně hlásí. Adnání byl podle Moskvy jedním ze čtyřicítky islamistů, které zabily ruské stíhačky Su-34 v provincii Halab. Jeho smrt prý Rusko prověřilo „prostřednictvím několika zpravodajských kanálů“.

Na cestu mezinárodního džihádu se Al Adnání vydal už před 16 lety. Po americké invazi v roce 2003 přísahal věrnost irácké Al Káidě. Díky protiamerické podpoře ze Sýrie a Íránu z ní brzy vyrostla nejhorší z tamních teroristických organizací. Na jaře 2013 přijala nové jméno: Islámský stát v Iráku a Sýrii.

Stoupenci Islámského státu
Zdroj: Reuters

Na hlavu 39letého Al Adnáního dokonce Spojené státy vypsaly odměnu ve výši pěti milionů dolarů. Nyní je jeho jméno na rostoucím seznamu zlikvidovaných teroristických špiček Islámského státu.

„Od okamžiku, kdy Islámský stát začal ustupovat a utrpěl řadu vážných porážek, je pro něj jedním z hlavních problémů pokles přísunu zahraničních dobrovolníků. Vedle toho přišel o desítky tisíc bojovníků. Takže je teď těžké odhadnout jeho početní sílu, ale je to někde mezi 20 tisíci a 30 tisíci muži,“ zmiňuje odborník na Blízký východ Jonathan Spyer.

  • Organizace Islámský stát v roce 2014 obsadila sever Iráku a Sýrie, kde založila samozvaný chalífát. Obě země se okupaci bránily. V Sýrii do nich vstoupili také Kurdové, kteří osvobodili několik lokalit na severu země.