Italské Amatrice zahalil smutek. Místní se rozloučili s oběťmi zemětřesení

Ve středoitalském Amatrice proběhla pieta za oběti ničivého zemětřesení, které minulý týden vzalo životy 292 lidem. Smutečního obřadu se účastnili i premiér Matteo Renzi a prezident Sergio Mattarella, kteří se zde také setkali se záchranáři. Právě Amatrice bylo přírodní katastrofou postiženo nejvíce – v troskách svého domu zemřel každý desátý obyvatel města.

Obřad se měl původně konat v 60 kilometrů vzdáleném městě Rieti, kam byla po vyproštění z trosek převezena všechna těla z Amatrice. Po protestech příbuzných a výhrůžkách, že se pohřbu v Rieti nezúčastní, ale úřady nakonec rozhodly místo pietního aktu změnit. Za pozůstalé se postavil i premiér Renzi.

Socha Ježíše Krista v Amatrice
Zdroj: Reuters

V Amatrice proto přes noc vznikl provizorní přístřešek, kde byly před pohřbem vystaveny tři desítky rakví, včetně dvou dětských. Nad oltářem byla připevněna socha Ježíše Krista vyzvednutá z trosek místního kostela.

Starosta Amatrice Sergio Pirozzi po pohřbu podle agentury ANSA řekl, že rekonstrukce zničeného města je nutností. „Máme dvě možnosti: nechat se unášet smutkem, nebo reagovat a zasvětit náš čas (obnově),“ uvedl a vysloužil si aplaus přítomných.

Piety se účastnil i místní 84letý kněz Luigi Aquilini, jenž pomáhal s identifikací obětí. „Byli rozdrceni. Podle obličeje se často nedalo poznat, o koho jde. Museli jsme se zaměřit na tetování nebo prsteny,“ řekl Aquilini agentuře Reuters. „Budovy mohou být postaveny znovu, ale co naše komunita? Byly zničeny celé rodiny… zemřelo tolik dětí,“ dodal.

Mnoho z těch, kteří našli smrt v Amatrice, nebylo místními obyvateli a budou pohřbeni v dalších dnech ve svých domovských městech. Jak informovala agentura Reuters, v Amatrice mělo být během úterního obřadu pohřbeno 38 lidí, úřady se ale bez vysvětlení na poslední chvíli rozhodly počet o deset snížit.

Pohřeb obětí zemětřesení v Amatrice
Zdroj: Reuters

První státní pohřeb obětí zemětřesení se uskutečnil v sobotu v obci Ascoli Piceno. I zde se smuteční mše za 35 mrtvých účastnili italský premiér s prezidentem.

Otřesy o síle 6,2 stupně zasáhly oblast středoitalské Perugie minulou středu brzy ráno. Ohnisko záchvěvů bylo lokalizováno v hloubce jen deseti kilometrů, a to 70 kilometrů jihovýchodně od města Perugia a 150 kilometrů od Říma, kde byly otřesy také citelné.

V Amatrice bylo dosud potvrzeno 231 mrtvých, záchranáři ale v rozvalinách domů pátrají ještě po desítce pohřešovaných. Dalších 11 osob zahynulo v Accumoli a padesát v Pescara del Tronto.

Události: V Amatrice pohřbili oběti zemětřesení (zdroj: ČT24)

Kolem 2900 lidí bylo nuceno opustit své domovy. Nyní žijí v nouzových stanových táborech, kde bydlí při nočních teplotách kolem deseti stupňů. Do měsíce je chce vláda začít stěhovat do dřevěných novostaveb. Ty by však měly být všechny postaveny do tří až čtyř měsíců. Navíc celkově ztratilo střechu nad hlavou přes 10 tisíc lidí; většina ale našla místo buď u příbuzných, nebo v penzionech či klášterech.

Premiér Renzi se setkal v Amatrice se záchranáři
Zdroj: Reuters

Premiér Renzi slíbil, že zničené obce budou obnoveny co nejdříve. Starosta Amatrice v této souvislosti vyzval vládu, aby se poučila z pomalé obnovy po zemětřeseních v minulosti. „Potřebujeme rekonstrukci v rekordním čase. Politici mají skvělou příležitost ukázat, že dokážou tento mimořádný závazek splnit,“ řekl starosta Sergio Pirozzi.

Státní prokuratura už ohradila ve městě první objekty, které bude zkoumat kvůli možnému zanebání stavebních předpisů. Zemetřesení totiž srovnalo se zemí kromě starých budov i ty nové, které měly otřesům odolat.