Venezuelané si mohli nakoupit v Kolumbii. Obchody plné zboží pro ně byly jako zjevení

Kritický nedostatek základních potravin v zemi donutil venezuelskou vládu k dočasnému otevření společné hranice s Kolumbií. Mimořádný krok úřadů využilo na 35 tisíc lidí, kteří vzali kolumbijské obchody a lékárny doslova útokem.

Uličky mezi regály kolumbijských supermarketů byly plné nakupujících Venezuelanů shánějících hlavně základní potraviny, jako je rýže, olej, mouka a cukr. Právě ty jsou v jejich zemi kvůli hluboké finanční krizi prakticky nedostupné.

„Měli všechno,“ hlásila nadšeně serveru BBC Gloria Archilaová, která je za poslední měsíce zvyklá na prázdné regály venezuelských obchodů. Další z žen se v Kolumbii snažila sehnat lék pro svou dceru, jiná zase popisovala, jak je „šťastná, že vidí tolik jídla na jednom místě“.

„Ve Venezuele není nic, ani léky pro děti. Nemáme ani prací prostředky na vyprání oblečení,“ citovala agentura AFP další z nakupujících.

Potraviny, léky a hygienické potřeby... ve Venezuele nedostatkové zboží
Zdroj: Reuters
Domů se Venezuelané vraceli s plnými taškami
Zdroj: Reuters
Domů se Venezuelané vraceli s plnými taškami
Zdroj: Reuters

Společná hranice byla na pokyn venezuelského prezidenta Nicolase Madura uzavřena loni v srpnu v rámci boje proti kriminalitě. Podle Madura byla oblast infiltrována kolumbijskými polovojenskými jednotkami a gangy. Opatření mělo také zabránit pašování dotovaného zboží z Venezuely do Kolumbie.

Už minulý týden se asi pěti stovkám Venezuelanek podařilo bezpečnostní kontroly na hranici překonat, aby mohly v sousední zemi sehnat jídlo. Nyní se úřady čelící silným protestům nespokojeného obyvatelstva rozhodly hranici u města San Antonio del Táchira na 12 hodin otevřít.

Venezuelané trpí už léta nedostatkem základních potřeb a stojí dlouhé fronty na většinu zboží, od potravin přes léky po hygienické potřeby. Přísná cenová regulace znemožňuje řadě podniků zvyšovat ceny v odpovědi na zrychlující se inflaci, což vede k nedostatku takřka všeho, protože soukromí výrobci nejsou ochotni prodávat se ztrátou.

Venezuelané si mohli nakoupit v Kolumbii
Zdroj: Reuters

Podle odhadů bylo až 40 procent vládou dotovaného zboží propašováno do Kolumbie, kde bylo se ziskem prodáno.

Opozice viní z nedostatku zboží a celkově velice špatné ekonomické situace země socialistickou vládu prezidenta Madura. Ten naopak obviňuje americké „imperialisty“ a jejich domácí „lokaje“, kteří prý vedou proti socialistickému režimu „hospodářskou válku“.