Kotlebova strana spouští sběr podpisů pro referenda o EU i NATO

Krajně pravicová slovenská strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) začala sbírat podpisy za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie a NATO. Iniciativu strana odstartovala v první den půlročního předsednictví Slovenska v Radě EU.

„Tuto aktivitu vnímáme nejen jako potřebnou i vzhledem k rozhodnutí Británie, ale i jako prostor pro celospolečenskou diskusi o skutečných výhodách a skutečných nevýhodách členství Slovenské republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ řekl novinářům předseda LSNS Marian Kotleba.

Strana se rozhodla pro dvě petice, jedna se týká plebiscitu o odchodu země z EU a druhá o vystoupení Slovenska z NATO. Petice, pod které se mezi prvními podepsal Kotleba, LSNS zahájila před budovou slovenského parlamentu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro vypsání referenda musí LSNS na pětimilionovém Slovensku získat alespoň 350 tisíc podpisů. „Neděláme si iluze. Vnímáme to jako dlouhodobou aktivitu nepochybně přesahující rámec jednoho roku,“ uvedl Kotleba.

LSNS označuje NATO za zločineckou organizaci a EU za novodobý žalář evropských národů. Zahájení sběru podpisů je podle Kotleby symbolickým začátkem obnovení suverenity a samostatnosti Slovenska.

Petici za vypsání lidového hlasování o vystoupení Slovenska z EU ohlásila LSNS po rozhodnutí voličů v Británii, kteří se minulý týden vyslovili pro vystoupení své země z EU. Kotlebova strana, která v březnových volbách překvapivě získala osm procent hlasů a poprvé se dostala do sněmovny, nakonec přidala i petici o vystoupení Slovenska z NATO.

Pro platnost referenda je podle slovenské ústavy nutné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů. Právě na této podmínce ztroskotala až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, všechna dosavadní lidová hlasování. Naposledy se tak stalo loni v referendu o ochraně tradiční rodiny. Kotleba řekl, že strana by chtěla prosadit snížení hranice účasti potřebné pro platnost plebiscitu na úroveň kolem 33 procent.