Pomohl vrátit děti do rodin, teď norský psycholog nabízí pomoc Michalákovým

UDÁLOSTI: Norský psycholog pomohl vrátit odebrané dítě (zdroj: ČT24)

Norský psycholog, který má za sebou úspěšná vystoupení proti odebírání dětí, by se mohl zapojit i do snahy matky odebraných českých chlapců o jejich navrácení z pěstounských rodin. Jeho hlas v minulosti k něčemu podobnému přispěl: Jako soudní znalec svědčil ve prospěch muže, který přišel o syna kvůli podezření, že ho bil.

Hrozbou, že zavolá otci, chtěla učitelka uklidnit zlobícího chlapce. Místo toho rozpoutala něco docela jiného. Syn kurdského přistěhovalce Metina Nematiho učitelce řekl, aby to nedělala, protože by ho doma čekal výprask. Takové prohlášení spustilo kola norské mašinérie na ochranu práv dětí. Škola nahlásila sociální službě Barnevernet podezření, že otec chlapce bije. Vzápětí se dítě ocitlo v pěstounské rodině.

Nyní, když už má vše za sebou, líčí zkušenost pochmurně. „U pěstounů i v domově jsem se měl velmi špatně. Nebylo mi tam dobře,“ popsal.

Sám Metin Nemati po celou dobu odmítal, že by svého syna byl bil. „Popřel jsem, že bych ho uhodil. Ale oni mi řekli, že si musím najít právníka a že mi syna odebírají,“ shrnul. S potomkem se mohl vídat pouze pod dohledem sociálních pracovníků.

Soud následně odebrání dítěte potvrdil a zopakoval to ještě třikrát. Napopáté však zazněl opačný verdikt. K výsledku velkou měrou přispěl norský psycholog Einar Salvesen, který se zabývá problémy norského systému péče o ohrožené děti a upozorňuje: „platí tu nulová tolerance k násilí. Ale nerozlišujeme mezi těžkým násilím a plácnutím,“ podotkl.

Einar Salvesen nabídl pomoc i Evě Michalákové. Norské úřady rodičům syny, kteří mají české občanství, odebraly před pěti lety. Salvesenových služeb by chtěla využít v případě, že neuspěje v současném soudním řízení. Nesouhlasí s tím, že ztratila rodičovská práva, a úřady chystají adopci mladšího syna.

Podle advokátky Janne Fjelnsethové, která Evu Michalákovou zastupuje, by Salvesen skutečně mohl změnit průběh případu, do kterého se v minulosti zapojili i vrcholní čeští politici. „Vím, že je to velmi dobrý psycholog, velmi chytrý,“ uvedla advokátka.

Kauza českých dětí odebraných v Norsku ale nejspíše jen tak neskončí. Eva Michaláková je ochotná přijmout jediný výsledek – že se její synové od pěstounů vrátí.