Netlačme na Británii, Evropa potřebuje chvíli oddechu, vyzývá Kohl

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl varoval před příliš tvrdým postupem Evropské unie vůči Británii, která se rozhodla osmadvacítku opustit. Německému deníku Bild řekl, že by byla obrovská chyba, kdyby teď Evropa práskla dveřmi. Vyzval, podobně jako současná šéfka německé vlády Angela Merkelová, ke klidnému postupu.

Kohl, který stál šestnáct let v čele německé vlády, má za to, že se nyní Británie musí sama rozhodnout, jak bude postupovat dál.

Summit EU
Zdroj: Reuters

Londýn zatím k nevůli řady evropských politiků proces vystoupení Británie z EU nenastartoval. Učiní tak pravděpodobně až nový premiér, který nahradí odcházejícího Davida Camerona.

Evropa si teď musí dát přestávku, jeden krok poodstoupit, a pak jít zase dva kroky dopředu, v takovém tempu, které je pro členské země proveditelné, soudí bývalý německý kancléř. Vyslovil se také pro větší ohled na národní a regionální zájmy a identity v rámci osmadvacítky.

Rozhodnutí britských voličů odejít z Evropské unie uvrhlo Evropskou unii do největší krize v její historii, podotýká server listu Süddeutsche Zeitung.

Lídři členských států během středečního setkání v Bruselu jednali o budoucí podobě Unie a postupu evropské integrace. Neformální summit na stejné téma by měl proběhnout v září v Bratislavě. Změny unijních smluv zřejmě na pořadu jednání nebudou.

Belgický premiér Charles Michell poznamenal, že skupina zemí, které chtějí dál prohlubovat integraci, by měla mít možnost tak učinit, aniž by je ostatní brzdili.

obrázek
Zdroj: ČT24

Referendum může mít pro Evropu pozitivní dopad

Obavy z možného domino efektu, které se po britském referendu objevily, uklidňuje německý ministr spravedlnosti Heiko Maaas: „Šok z brexitu může mít léčivé účinky, neboť se do podobného rizika nebude chtít nikdo pouštět.“

Řadu přívrženců referend může situace v Británii zastrašit. Spojené království se drobí a očividně nemá žádný plán, jak s výsledkem hlasování naložit.

V plebiscitu se pro vystoupení Velké Británie vyslovili většinově voliči Anglie a Walesu, naopak obyvatelé Severního Irska, Skotska a Londýna hlasovali pro setrvání v Unii. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová je rozhodnuta udržet svou zemi v EU za každou cenu, včetně osamostatnění.

Vydáno pod