Clintonová dosáhla potřebného počtu hlasů k prezidentské nominaci

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová už podle agentury AP překročila hranici 2383 hlasů potřebných k automatické stranické nominaci. Bude tak první ženou, která se ocitne na kandidátce jedné z velkých politických stran v USA. V boji o Bílý dům se ale stále nevzdává ani její soupeř Bernie Sanders.

Clintonová během nominačních soubojů získala 1812 delegátů a 572 superdelegátů, celkem tedy 2384 hlasů. Nominace bývalé první dámy a ministryně zahraničí by měla být formálně schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.

Clintonová dosáhla všech delegátů potřebných k nominaci (zdroj: ČT24)
Jsme na prahu historického momentu, momentu, který nemá v dějinách obdoby. Stále ale máme hodně práce před sebou.
Hillary Clintonová

Clintonová si poslední desítky chybějících hlasů k nominaci zajistila uplynulý víkend během primárek na Amerických Panenských ostrovech a v Portoriku.

Události: Sanders odmítá složit zbraně (zdroj: ČT24)

Sanders vzkazuje: Jsem stále ve hře

Demokratický konkurent Clintonové vermontský senátor Bernie Sanders boj o prezidentské křeslo stále nevzdává. Podle něj média špatně počítají s hlasy takzvaných superdelegátů, kteří mohou na nominační konferenci hlasovat bez ohledu na výsledek primárek.

„Naším úkolem bude v čase zbývajícím do sjezdu přesvědčit tyto superdelegáty, že Bernie je zdaleka nejsilnějším protikandidátem Donalda Trumpa,“ prohlásil v reakci na výpočty AP Sandersův mluvčí Michael Briggs, který zprávy o vítězství Clintonové označil za „unáhlený závěr“.

Sanders má podle některých průzkumů v klíčových státech větší šanci porazit Trumpa než bývalá první dáma.

obrázek
Zdroj: ČT24

Volební boj demokratů je takřka v závěru, ještě za týden je čeká poslední střet ve Washingtonu. Po více než čtyřech měsících končí také prezidentské nominační klání republikánů – nominaci má jistou miliardář Donald Trump. Formálně obě strany vyberou své oficiální kandidáty na červencovém nominačním sjezdu.

Přestože vedení republikánů není v podpoře Trumpa proslulého kontroverzními výroky zcela jednotné, považuje se schválení jeho kandidatury za pouhou formalitu a všichni Trumpovi konkurenti již souboj vzdali. Podle AP má podporu 1239 delegátů, k automatické nominaci stačí o dva méně. Další hlasy si nepochybně zajistí při úterních primárkách.

Demokraté mají během úterý na programu nominační souboje v šesti státech. V Kalifornii si budou rozdělovat největší počet delegátů ze všech států a podle průzkumů by měl být souboj vyrovnaný. Kromě toho proběhnou ještě primárky v Montaně, New Jersey, Novém Mexiku a Jižní Dakotě.

Ve všech pěti státech budou hlasovat rovněž republikánští voliči, demokraté navíc uspořádají ještě volební shromáždění v Severní Dakotě. Výsledky se očekávají v noci na středu.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org