Clintonová má nominaci na dosah, jasně zvítězila i v Portoriku

Favoritka amerického prezidentského klání Hillary Clintonová výrazně zvítězila v primárkách v Portoriku. Podle propočtů bývalé šéfce americké diplomacie chybí k získání nominace už jen 28 delegátských hlasů. O ty se se svým soupeřem Berniem Sandersem utká v úterý, kdy se bude hlasovat v šesti státech.

Volební účast byla v Portoriku vysoká a u volebních místností se tvořily dlouhé fronty. Demokratičtí voliči mohli hlasovat na pouhých 430 místech, v roce 2008 přitom měli k dispozici přes 2 tisíce volebních místností.

Ostrov v Karibiku, jehož občané mohou podle ústavy hlasovat v primárkách, nikoli ale v samotných prezidentských volbách, se potýká s vážnou hospodářskou krizí, která byla hlavním tématem nominačního procesu. Portorická ekonomika je zatížena dluhem veřejných financí ve výši 70 miliard dolarů, který místní úřady považují za nesplatitelný.

Hillary Clintonová potřebuje získat 2383 hlasů delegátů, aby automaticky získala demokratickou nominaci k boji o Bílý dům. Po vítězství v Portoriku jí chybí už jen 28 hlasů. Ty s největší pravděpodobností získá v úterý, kdy se konají primárky v šesti státech včetně New Jersey a Kalifornie. Ve hře bude 694 delegátů.

Je dobojováno, boj začíná

Úterní sérii primárek lze označit za začátek přímého boje o Bílý dům. Primárky proběhnou v Kalifornii, Montaně, New Jersey, Novém Mexiku a Jižní Dakotě. Demokrati budou volit také v Severní Dakotě a 14. června v hlavním městě, kde už republikáni hlasovali. Přestože Donald Trump má již nominaci jistou a Clintonová téměř taky, budou primárky důležitým signálem dalšího vývoje bitvy o prezidentský úřad.

Hillary Clintonová a Donald Trump
Zdroj: Jim Urquhart/Reuters

Charakteristickým rysem primárek bylo na straně republikánů postupné smíření se s dominujícím Trumpem, který byl na začátku své kampaně pro mnohé nepřijatelným kandidátem. V poslední době jej podpořili šéfové obou republikány ovládaných komor amerického Kongresu Mitch McConnell a Paul Ryan.

Výběr demokratického kandidáta ovlivňuje houževnatost Bernieho Sanderse, který primárky stále nevzdal. Právě na jeho zápas s Clintonovou bude v úterý upřena pozornost, především v Kalifornii a New Jersey, kde se rozděluje nejvíce hlasů. Pokud by Clintonová výrazněji prohrála, šlo by podle expertů o tragické vykročení do rozhodující fáze prezidentské kampaně, která vyvrcholí volbami 8. listopadu.