Do Tel Avivu se sjelo 200 tisíc gayů na průvod Gay Pride

Události: Do Izraele se sjeli homosexuálové z celého světa (zdroj: ČT24)

V izraelském Tel Avivu se 200 tisíc lidí zúčastnilo průvodu Gay Pride. Hlavním organizátorem akce je radnice, která do ní investovala 3 miliony dolarů. Do Tel Avivu kvůli jeho liberálnosti vůči sexuálním menšinám často nelegálně přicházejí palestinští gayové. Doma totiž často čelí fyzickým útokům, vydírání a diskriminaci.

Homosexualita není trestná na Západním břehu, v Gaze ale ano. Mluví se i o palestinských homosexuálech zabitých vlastními rodinami při takzvaných vraždách ze cti. Palestinští gayové proto často nelegálně odcházejí do tolerantnějšího Izraele. Podle čerstvého průzkumu tři čtvrtiny Izraelců podporují zavedení svateb osob stejného pohlaví.

  • Homosexualita je v judaistických náboženských textech označována za „ohavnost“, v Izraeli ale není trestána od roku 1988. Izrael je také v kontextu Blízkého východu ve vztahu k homosexuálům poměrně tolerantní.

„Myslím, že se většinou bojí nás požádat o pomoc, protože nevědí, co se může stát. Odhaduji, že tu jsou stovky palestinských gayů,“ uvedl Ejal Migdalovich z podpůrné organizace pro homosexuály Aguda v Izraeli. Stejně jako ostatním ilegálům totiž i jim hrozí zatčení izraelskou policií a deportace.

Nenávist vůči homosexuálům se projevila i loni v Jeruzalémě na o poznání menší Gay Pride. Ultraortodoxní terorista tam pobodal šest lidí a jednu dívku zabil. Letos ve svobodomyslném Tel Avivu nebylo žádné odpůrce vidět.