Ultraortodoxní žid půjde za mříže, na Gay Pride zavraždil teenagerku

V Jeruzalémě padly rozsudky v ostře sledovaných kauzách vražd spáchaných židovskými extremisty. Soud nejprve odmítl tvrzení obhajoby o nepříčetnosti vraha palestinského mladíka Muhammada Abú Chudajra, kterého se dvěma spoluviníky upálil v létě 2014. Soudci také shledali vinným ultraortodoxního žida, který loni na jeruzalémském pochodu homosexuálů zavraždil 16letou Izraelku a další lidi pobodal.

Ultraortodoxní žid zaútočil na pochod homosexuálů Gay Pride v Jeruzalémě loni 30. července. „Bylo prokázáno bez jakýchkoli pochybností, že úmyslně způsobil smrt Širy Bankiové,“ uvedl soudce. Soud rovněž kritizoval kroky izraelské policie, která prý o Jišajovi Šliselovi věděla, ale nezastavila ho. „Je to skandální,“ dodal.

Šlisel byl pouhé dva měsíce před pochodem propuštěn z vězení, kde si odpykával desetiletý trest za to, že napadl nožem tři lidi rovněž během pochodu homosexuálů v roce 2005. Před loňskou akcí se několikrát hlasitě vyjádřil v médiích i v synagogách, že je proti konání pochodu, který považoval za „znesvěcující akci“.

Szántó: Odsouzený ultraortodoxní žid před útokem vyzýval k násilí (zdroj: ČT24)

„Vědělo se také, že je napojen na ultraortodoxní nacionalistické kruhy, které už se v minulosti častokrát zapsaly negativně násilnými útoky. Takže je to vnímáno jako zásadní pochybení policie, jak to, že neměl zakázaný vstup do Jeruzaléma,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

  • Homosexualita je v judaistických náboženských textech označována za „ohavnost“, v Izraeli ale není trestána od roku 1988. Izrael je také v kontextu Blízkého východu ve vztahu k homosexuálům poměrně tolerantní.
Muhammad abú Chudajr
Zdroj: ČT24

Izraelský soud také v úterý rozhodl, že vrah abú Chudajra je příčetný. Obhajoba tvrdila, že nebyl při smyslech. „Policii i soudu se přiznal, že byl skutečně tím hlavním, kdo naplánoval únos šestnáctiletého mladíka, který byl poté brutálně zavražděn v jeruzalémském lese,“ konstatoval Szántó.

Údajně šlo o odvetu za předchozí vraždu tří unesených židovských mladíků radikály z Hamasu. Oba incidenty vyvolaly vlnu násilností, která vedla k letní válce mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas. Ta si vyžádala stovky obětí.

V posledních měsících se v Izraeli šíří útoky nožem, za nimiž stojí Palestinci. V pondělí se stal terčem útoku izraelský autobus. Řada lidí utrpěla zranění.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cílem židovských teroristů není jen vyhnání Palestinců a křesťanů ze země, ale i svržení vlády a nastolení náboženského režimu opřeného o extrémní výklad Tóry. Za dobu existence Izraele se počet jejich obětí vyšplhal už na desítky.

Extrémní hnutí s názvem Židovské podzemí už v minulosti plánovalo vyhodit do vzduchu obě muslimské svatyně na jeruzalémské Chrámové hoře. Patřil k němu například vrah izraelského premiéra Jicchaka Rabina.

Stejné extremistické kruhy z řad studentů náboženských škol nebo osadníků mají na svědomí i cenovky neboli vandalské útoky proti mešitám.