Tábor Idomeni je prázdný. Úřady dokončily evakuaci tisíců uprchlíků

Evakuace tisíců uprchlíků z provizorního tábora Idomeni na řecko-makedonské hranici je definitivně u konce. Přímo na místě to oznámil řecký ministr veřejného pořádku Nikos Toskas. Desítky autobusů ve čtvrtek odvezly posledních 783 lidí do jiných zařízení. Podle ministra pro migraci Jannise Muzalase budou podobné operace vzápětí následovat i jinde, například v areálu bývalého mezinárodního letiště Eliniko v Aténách, kde je až 5000 osob.

Evakuace začala v úterý a v průběhu tohoto dne a ve středu bylo odvezeno 3000 osob, přičemž před zahájením operace bylo na místě přítomno asi 8400 osob. Podle agentury AP tak není úplně jasné, co se stalo se zbytkem lidí. Mnozí odešli z tábora po svých a vybudovali si divoká tábořiště v okolí. Ministr Toskas řekl řeckým médiím, že asi 2000 uprchlíků je přítomno v nedalekém areálu místní čerpací stanice. Tito lidé by měli být odsunuti patrně v pondělí.

V Idomeni, ve kterém svého času bylo až 15 tisíc uprchlíků, stále zůstávají pořádkové síly, pod jejichž dohledem byla evakuace v úterý zahájena. Musejí podle ministra zabránit tomu, aby se běženci do tábora vrátili. Ti, co odešli dobrovolně sami, tak učinili právě zřejmě v naději, že se k hranici zase vrátí. Desítky jich také ve středu chvíli blokovaly silnici k hraničnímu přechodu
Evzoni.

Další běženci mají vedle Idomeni odejít také z areálu bývalého mezinárodního letiště Eliniko či aténského přístavu Pireus. Zatímco v prvním případě má být areál uvolněn pro privatizaci vynucenou dohodou s mezinárodními věřiteli, ve druhém případě mají být uvolněny prostory pro plynulou dopravu. Pireus je v začínající turistické sezóně hlavním uzlem pro lodní dopravu spojující kontinentální Řecko s ostrovy v Egejském moři.

I vyklizení Idomeni má praktické příčiny: úřady potřebovaly uvolnit železniční trať vedoucí přes hranici, aby mohla být co nejrychleji zprovozněna po dvouměsíční blokádě. Ve čtvrtek koleje kontrolovala drážní inspekce. Blokáda způsobila vážné komplikace v zásobování oblasti a také vysoké ztráty místním podnikatelům a živnostníkům.

Evakuace tábora vyvolala kritiku ze strany humanitárních organizací. Zatímco řecké úřady tvrdí, že uprchlíky přemísťují do důstojnějších míst, ve skutečnosti se běženci podle kritiků často ocitají ve stejných, ne-li horších podmínkách, tedy ve špíně a s nedostatkem pitné vody.

Vydáno pod