Venezuela prodloužila stav nouze. Americká rozvědka se bojí, že se stát zhroutí

Venezuelský levicový prezident Nicolás Maduro v pátek oznámil, že prodlužuje o dalších šedesát dní stav hospodářské nouze, který v zemi platí již od poloviny ledna. Venezuela se v posledních letech nachází v hluboké ekonomické krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy, jež je hlavním vývozním artiklem státu.

Ve Venezuele se nedostává mnoha výrobků a zboží, včetně základních potravin a léků. „Podepíšu nové nařízení pro měsíce květen, červen a červenec. Následně bude prodlužováno během roku 2016 a také během roku 2017, aby se obnovila výrobní kapacita země,“ prohlásil prezident Maduro.

Největší inflace na světě

V době hospodářské nouze může venezuelská vláda mimo jiné volně nakládat se soukromým vlastnictvím, aby zajistila dodávky zboží, což je podle opozice cestou k novému znárodňování.

Americká rozvědka v pátek vyjádřila obavy z ekonomického a politického zhroucení Venezuely a předpovídá, že Nicolás Maduro nedokončí svůj mandát. O odvolání nepopulárního vůdce usiluje venezuelská opozice.

Inflace ve Venezuele dosahuje více než 150 procent a je nejvyšší na světě. Hrubý domácí produkt klesá, loni se propadnul téměř o šest procent.

Vydáno pod