Čínská delegace se chovala „velmi hrubě“, zachytily kamery slova královny Alžběty

Královna Alžběta II. označila chování čínských úředníků během loňské londýnské návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga za „velmi neomalené“. Panovnice to uvedla v rozhovoru s policejní velitelkou, která během čínské návštěvy dohlížela na bezpečnost. Britská stanice BBC video zveřejnila na webu.

Královna diskutovala o chování Číňanů s policejní velitelkou Lucy D'Orsiovou během úterní zahradní párty v Buckinghamském paláci. Alžběta II. hned na úvod prohlásila, že velitelka „měla smůlu“, že se musela starat o bezpečnost právě při této přílěžitosti.

„Byli k britské velvyslankyni v Číně velmi hrubí, že,“ říká na záznamu panovnice. Policejní velitelka přitakala a označila za „velmi neomalený a nediplomatický“ incident, při němž Číňané opustili jednání. Královna si myslí, že se čínská delegace chovala „velice zvláštně“.

Královny se zřejmě dotklo to, že objektem údajné čínské hrubosti byla právě žena. Návštěva čínského prezidenta byla jinak hodnocena jako velice úspěšná.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

„Podle prvních reakcí Pekingu to vypadá, že Číňané berou zveřejněný komentář britské panovnice jako vážný incident. Podle BBC byl zablokován přístup ke všem internetovým stránkám, kde bylo video přístupné,“ konstatoval spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Britská panovnice dosud hovořila o přelomové návštěvě

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Londýn v říjnu. Buckinghamský palác tehdy prohlásil, že jednání s Číňany bylo „mimořádně úspěšné“. Jeho cílem bylo v první řadě nalákat do Británie čínské investory.

Královna o návštěvě hovořila dokonce jako o „milníku“ s tím, že britsko-čínské vztahy se zlepšují. Si Ťin-pching spolu s manželkou byli tehdy pozváni na slavnostní hostinu do Buckinghamského paláce. 

Britská královna se vyjadřování svých politických názorů vyhýbá, o některých jejích údajných výrocích se ale v britských médiích hovořilo hned několikrát. Krátce před skotským referendem o nezávislosti měla vyjádřit obavy ohledně možného odtržení Skotů. Uvedla prý, že by lidé „měli pečlivě uvažovat o budoucnosti“. Buckinghamský palác ale popřel, že by královna chtěla ovlivnit výsledek hlasování.

Bulvární list The Sun zase v březnu letošního roku napsal, že Alžběta v roce 2011 sdělila vícepremiérovi Nicku Cleggovi, že by byla pro to, aby Británie odešla z EU. Buckinghamský palác ale uvedl, že takové výroky nebude komentovat a sám Clegg to označil za nesmysl.

Cameron šokoval poznámkou o zkorumpovaném Afghánistánu

Nevhodnou poznámku utrousil během akce konané ku příležitosti královniných devadesátin v úterý rovněž premiér David Cameron. Ten v souvislosti s protikorupčním summitem v Londýně řekl, že „do Británie míří představitelé některých neuvěřitelně zkorumpovaných zemí“, přičemž zmínil konkrétně Nigérii a Afghánistán, jež podle něj patří mezi vůbec nejzkorumpovanější státy na světě.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby ale později zdůraznil, že „prezidenta se to netýká, ten se prý snaží“. Podle BBC myslel nigerijského prezidenta Muhammada Buhariho, který slíbil bojovat proti korupci. Předseda Dolní sněmovny John Bercow prohlásil, že doufá, „že přijedou na vlastní náklady“.

Buhari označil Cameronovu poznámku za „šokojící“, omluvu ale nechce – to spíš vrátit ukradené peníze z britských bank, nechal se slyšet nigerijský prezident.

Představitelé Afghánistánu považují výrok britského premiéra za „nespravedlivý“. V rámci korupčního žebříčku Transparency International z roku 2015 se Afghánistán umístil až na 167. pozici, Nigérie byla 136.