Čínskému prezidentovi se v Británii dostalo královského přivítání

Okázalé přijetí připravil britský královský dvůr čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, který zahájil návštěvu Británie. Nejpůsobivějším bodem slavnosti byla cesta prezidenta s královnou Alžbětou II. v pozlaceném kočáře po třídě Mall centrem Londýna k Buckinghamskému paláci.

Barvitou kolonu sledovaly davy lidí, mnozí z nich vyjadřovali čínskému prezidentovi podporu, někteří jej naopak kritizovali. Zástupci místní čínské obce tancovali na ulici s čínskými draky. V průběhu dne se očekávají další protesty lidí, kteří odsuzují porušování lidských práv v Číně.

Ještě před cestou k Buckinghamskému paláci uvítali prezidenta spolu s panovnicí také premiér David Cameron. Na počest čínského hosta zazněla slavnostní dělostřelecká salva. Celý obřad provázely desítky příslušníků královské gardy v červených uniformách.

Přítel Tibeťanů v autě s čínskou vlajkou

Si Ťin-pchinga osobně uvítal i korunní princ Charles, který má jakožto přítel tibetského duchovního a politického vůdce dalajlamy k Pekingu ambivalentní postoj. Na místo dnešního setkání jel podle televizních záběrů Charles autem, na jehož střeše vlála čínská státní vlajka.

Po návštěvě královského paláce, kde bude ubytován, promluvil čínský prezident před oběma komorami britském parlamentu. Nejlidnatější země světa se prý právě touto institucí inspiruje v implementaci právního státu. „Čína a Spojené království jsou ve stále větší míře na sobě závislé,“ pronesl během svého několikaminutového projevu. Obě země mají podle Si Ťin-pchinga stále více společných zájmů.

Večer je Si Ťin-pching očekáván opět v Buckinghamském paláci, kde pro něj sama královna pořádá banket. Celý program se odvíjí ve slavnostním až pompézním duchu, jak bývá u nejvýznamnějších státních návštěv v Británii zvykem.

V businessu jdou lidská práva stranou

Britští komentátoři v souvislosti s přípravou návštěvy upozorňovali, že seniorští úředníci na britském ministerstvu zahraničí mají k pompě a slávě, s kterou je čínský prezident vítán, velké výhrady, stejně jako britští spojenci, Spojené státy a některé velké evropské země. Londýn prý přehlíží nebezpečí, které představují čínští hackeři, kteří se snaží dostat do internetových sítí, nebo výboje Číny v Jižním moři, kde si klade nároky na území, které jí nepatří."
Ivan Kytka

Británie v souvislosti s návštěvou především doufá ve velké čínské investice do infrastruktury, které by měly vést ke zvýšení počtu pracovních příležitostí. Na ostrovech panuje spokojenost s dosavadním vývojem vzájemných obchodních vztahů, britský export do Číny se za poslední desetiletí zečtyřnásobil.

„V Británii dosluhují jaderné elektrárny, při jejich modernizaci či při výstavbě nových mají sehrát důležitou roli právě Číňané, což je neobvyklé, protože jaderná energetika je považována za strategické národní odvětví, kde si má vláda udržovat kontrolu a dohled,“ vysvětluje spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Kytka: Těsné vztahy mezi Londýnem a Pekingem vzbuzují obavy (zdroj: ČT24)

„Jsem šokována, že obětujeme naše hodnoty ohledně lidských práv, demokracie a svobody vyjadřování pro pouhý obchod,“ vyjádřila se opoziční labouristická poslankyně Fabian Hamiltonová k první návštěvě čínské hlavy státu po deseti letech.

„Připomeňme, že David Cameron se před několika lety setkal s dalajlamou a později svého rozhodnutí údajně litoval. Měl slíbit Pekingu, že něco podobného se nebude opakovat," dodává Ivan Kytka. „Britové jsou ve snaze přilákat čínské investory a získat jejich peníze ochotni mlčet o porušování lidských práv,“ konstatuje.