Merkelová v Turecku kontrolovala, jak žijí běženci v místním táboře

Německá kancléřka Angela Merkelová dorazila spolu s vrcholnými představiteli EU do tureckého Gaziantepu u hranic se Sýrií, kde navštívila uprchlický tábor. Lidskoprávní organizace tvrdí, že Turecko pro běžence není bezpečná země. Objevily se i zprávy, že Turci po uprchlících střílí a vrací je po stovkách do Sýrie, což Ankara odmítá. Turecký premiér Merkelové sdělil, že Ankara plní podmínky dohody o vracení běženců a EU by měla urychleně zrušit víza.

Turecko-unijní dohoda platí zhruba měsíc, za tu dobu sice klesl počet běženců přijíždějících na řecké ostrovy, evropské země ale zatím za vrácené migranty přijaly jen 103 Syřanů a ze slibovaných 1550 posil Frontexu dorazilo jen 340 policistů.

„Stále znovu a znovu se opakují otázky, zda byla dohoda Evropské unie s Tureckem správná, a já říkám, že ano, absolutně správná a důležitá, protože nám všem pomáhá chránit vnější hranice schengenského prostoru,“ zdůraznila Merkelová.

Uprchlický tábor Nizip
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Spolu s Merkelovou přijel dohodu podpořit i šéf Evropské rady Donald Tusk a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Německá kancléřka se chtěla na vlastní oči přesvědčit, jaké podmínky panují v tureckých táborech. Navštívila Nizip poblíž města Gaziantep, kde žije asi pět tisíc utečenců.

Merkelová se nejprve pozdravila s dětskými běženci a zkontrolovala kontejnery, v nichž utečenci pobývají. S Tuskem pak slavnostně zahájila provoz dětského centra, jež financoval Brusel.

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) je to ale špatný příklad, jelikož v Nizipu jsou standardní podmínky pro život. Delegace by se místo toho měla jet podívat na syrskou stranu, kde kvůli uzavřené hranici uvízly desetitisíce vysídlených Syřanů, míní organizace.

Podle Tuska ale Turecko může jít ostatním zemím příkladem, pokud jde o zacházení s uprchlíky. Merkelová přitom v Turecku naléhala na vznik bezpečných zón pro běžence v oblasti hranic se Sýrií.

Angela Merkelová s Donaldem Tuskem v Turecku
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

V Turecku žije asi 2,5 milionu syrských uprchlíků - zhruba 300 tisíc jich zůstává v táborech, ostatní jsou v zemi na vlastní pěst. „Merkelová s Erdoganem nedělají nic pro nás. Ona zavřela hranici pro 70 tisíc uprchlíků, on nepustil 100 tisíc. Jsou jeden jako druhý,“ tvrdí běženci uvázlí v táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici.

Na bezpečnost Merkelové dohlížejí v Turecku desítky policistů
Zdroj: Bundesregierung/Steffen Kugler

Kvůli návštěvě Merkelové a unijních představitelů byla v Turecku posílena bezpečnostní opatření. V noci policie pozatýkala šest osob, u nichž panuje podezření, že byli napojeni na radikály z Islámského státu.

Na základě dohody s EU má být za každého ilegálního migranta vráceného z Řecka do Turecka poslán do zemí EU jeden uprchlík s právem na azyl. Brusel za to slíbil Ankaře finanční pomoc a bezvízový styk – turecký prezident už začal vyhrožovat, že jeho země přestane uprchlíky přebírat, pokud se tak do léta nestane.

Diplomaté EU se ale brání s tím, že Ankara měla do 4. května splnit 72 podmínek a zatím tak učinila jen u poloviny z nich.