Další tragédie ve Středomoří – u Egypta zřejmě utonuly stovky migrantů

Události: Další tragédie ve Středozemním moři. Zemřely stovky lidí (zdroj: ČT24)

Ve Středozemním moři došlo k tragédii, která si zřejmě vyžádala životy stovek lidí, oznámil italský prezident Sergio Mattarella. Podle BBC zemřelo asi 400 převážně somálských migrantů poté, co se s nimi převrátila loď u egyptského pobřeží. Zprávy o tragédii zveřejnili na sociálních sítích rodiny migrantů, později je potvrdil somálský velvyslanec v Egyptě.

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni potvrdil, že ve vodách Středozemního moře zahynulo hodně migrantů. „Přesně rok po tragédii v libyjských vodách tu máme další tragédii ve Středomoří,“ konstatoval politik s odkazem na úmrtí stovek lidí v dubnu 2015. „Evropa se musí zavázat, že nebude stavět zdi,“ prohlásil Gentiloni. 

Podle somálského velvyslance v Egyptě se zatím podařilo zachránit jen asi tři desítky lidí. Někteří z přeživších byli údajně převezeni na jeden z řeckých ostrovů, píše agentura Reuters.

Ke ztroskotání tří menších plavidel došlo v mezinárodních vodách. Pokud by počet utonulých dosáhl 400, jednalo by se o největší katastrofu ve Středozemním moři za poslední rok.
Josef Kašpar
redaktor RAI

Úspěšná záchranná akce proběhla v neděli pozdě večer pár desítek kilometrů od libyjských břehů. Italská pobřežní stráž tam přispěchala na pomoc lidem ve člunu, který mířil do Itálie. Do bezpečí převezla 108 lidí včetně pěti žen. Na palubě člunu ale objevila šest mrtvých těl.

Afričtí migranti
Zdroj: Antonio Parrinello/Reuters

Už 180 tisíc lidí se letos pokusilo dostat na starý kontinent přes moře, dosud zemřelo asi 800 lidí, minulý rok to byly čtyři tisíce. Po uzavření hojně využívané balkánské trasy panují obavy, že se zvednou počty běženců, kteří zvolí nebezpečnou cestu z Afriky do Itálie. V Řecku uvázlo přes 50 tisíc lidí. „Do Itálie sice připlouvá víc běženců, ale většinou jsou to lidé z afrických zemí,“ podotkla specialistka na migraci Šárka Antošová z Amnesty International.

Je naivní si myslet, že když uzavřeme hranici, tak lidé přestanou přicházet. Z našich výzkumů vyplývá, že pokud se uzavře jedna hranice, lidé hledají cestu kolem a tady se nabízí cesta přes moře. Zvýší to ale cenu a trasy jsou pak nebezpečnější.
Šárka Antošová
Amnesty International

„Lodě EU se snaží zachránit migranty ve chvíli, kdy se na moři vyhlásí SOS, lidi zachraňují také lodě italského vojenského námořnictva. V některých případech se do akcí zapojují i lodě jiných států, které se nacházejí v blízkosti ztroskotanců. Tyto osoby jsou pak vyloděny v jihoitalských přístavech, povětšinou se jedná o ostrov Lampedusa nebo Sicílii,“ uvedl redaktor RAI Josef Kašpar.

Vracení uprchlíků do Afriky se zatím nekoná – třeba v Libyi panuje chaos a migranti by se mohli stát terčem palby. Evropská unie chce do budoucna posílit spolupráci s africkými zeměmi  – hlavně uzavřít více readmisních dohod.

Oproti situaci v loňském roce stoupl počet uprchlíků přibližně o 11 procent, což je bezpochyby dost vysoké číslo, ale ještě to není věc, která by skutečně hovořila o katastrofě. Problém je v pozastavení schengenské dohody. Itálie se bojí, že kvůli uzavření Brennerského průsmyku Rakušany nakonec budou muset uprchlíci v zemi zůstat.
Josef Kašpar
redaktor RAI

Britské univerzity obvinily unijní politiky z usmrcení z nedbalosti

Podle nové zprávy britských univerzit, kterou cituje deník Independent, unijní politici zapříčinili smrt asi 1500 běženců, protože osekali záchranné operace ve Středomoří. Pátrací a záchranné akce vedla pod názvem Mare Nostrum až do října 2014 Itálie, kdy ji nahradil projekt Triton – ten nasazuje pouze menší lodě a jeho prioritou je migranty odrazovat, nikoli zachraňovat.

Charity i zástupci OSN Brusel varovali, že tento krok může mít katastrofální dopady – mimo jiné zvýšení počtu utonulých – pokud nebude dobře naplánován. Unie ale tyto zprávy nebrala v potaz a změny prosadila.

Konflikty v Sýrii a Libyi ale neutichaly, proto sílila i uprchlická vlna a pašeráci lidí posílali přes moře pořád víc přeplněných člunů, které se potápěly, a migranti umírali po stovkách. Proto je EU podle zprávy vinna usmrcením z nedbalosti, píše britský list Independent.