Putin podpořil Kadyrova a vyzval ho, ať obhajuje svůj úřad

Ruský prezident Vladimir Putin podpořil čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, jemuž zanedlouho končí mandát, a pověřil ho výkonem funkce do voleb. Zároveň vyjádřil naději, že v září bude znovu obhajovat svůj úřad.

Kadyrov má ve funkci šéfa autonomního Čečenska skončit 5. dubna. Blížící se datum vyvolávalo v Rusku spekulace, zda kontroverzní politik neztratil podporu ruského vedení a bude mít ambici funkci obhájit. Sám Kadyrov dal nedávno najevo, že jeho další politický osud závisí na Putinově rozhodnutí.

Ruská opozice Kadyrova tvrdě kritizuje za porušování lidských práv a označuje ho za inspirátora loňské vraždy liberálního politika Borise Němcova. Kadyrov bývá obviňován z budování klanové říše a vlastních ozbrojených složek, několikrát se dostal do přímého sporu s ruskou federální policií a tajnou službou.

Čečenský lid jistě ocení, co jste pro republiku udělal… Čečensko se stalo bezpečným místem do značné míry díky vašemu úsilí.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Putin dal nicméně najevo, že svou podporu čečenskému vůdci neodepřel. Pověřil ho výkonem funkce čečenského prezidenta do zářijových parlamentních a komunálních voleb a vyzval Kadyrova, aby funkci obhajoval. 

Kremelský vůdce nicméně neopomněl svému chráněnci připomenout, že i pro něj platí federální ruské zákony. „Je nezbytná těsná koordinace s federálními orgány, a to hlavně v otázkách bezpečnosti,“ řekl Putin. „Víc pozornosti je třeba věnovat kontaktům s federálními orgány a dodržování ruských zákonů ve všech oblastech,“ konstatoval prezident.

Výhružky a střety

Kadyrov se počátkem roku dostal na titulní stránky ruských novin, když na sociální síti nepokrytě vyhrožoval smrtí ruským opozičním vůdcům.

Loni na jaře se dostal do otevřeného střetu s Moskvou, když nařídil svým ozbrojencům střílet po ruských vojácích a policistech, pokud by bez jeho svolení operovali v autonomní republice na neklidném severním Kavkazu.

Kadyrov loni tak obvinil Západ z porušování práv koní. Stalo se tak poté, co české ministerstvo financí oznámilo, že v rámci protiruských sankcí zadrží případné zisky Kadyrovovy stáje, která ale jinak může normálně dál fungovat.

Kadyrovova stáj je od roku 2012 registrována u českého Jockey Clubu. Po vstupu sankcí EU v platnost české ministerstvo financí následně omezilo peněžní toky stáje.