Kadyrova rozčílily sankce proti jeho stáji v Česku

Moskva - Promoskevský vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov, jehož dostihovou stáj v Česku postihly sankce Evropské unie, obvinil Západ z porušování práv koní. Stalo se tak poté, co české ministerstvo financí oznámilo, že v rámci protiruských sankcí zadrží případné zisky Kadyrovovy stáje, která ale jinak může normálně dál fungovat.

„Jak lze vést jednání o lidských právech na Západě, pokud tam nejhrubějším způsobem porušují práva koní, těch nejmírumilovnějších, nejlepších a nejlaskavějších zvířat na světě? Kdyby o tom uslyšel Bukefalos, i po tisíciletích by se údivem pětkrát obrátil v hrobě,“ zlobí se Kadyrov. Bájný hřebec Bukefalos byl koněm starověkého vojevůdce Alexandra Velikého.

Kadyrovova stáj je od roku 2012 registrována u českého Jockey Clubu. Po vstupu sankcí EU v platnost české ministerstvo financí následně omezilo peněžní toky stáje.

Koně mohou běhat dál, jejich výhry ale budou zmrazeny

Podle ministerstva však může stáj dál fungovat, aby nebyla omezením znehodnocena kvalita Kadyrovova majetku. Koně tedy mohou dále závodit, peníze z případných výher může stáj použít jen na provoz.

Kadyrovovy koně má v Česku v péči Arslangirej Šavujev
Zdroj: ČT24/Profimedia

Kadyrov dlouhodobě podporuje Moskvu mimo jiné i v konfliktu na Ukrajině mezi tamními vládními silami a proruskými separatisty. Kreml podle kritiků ruských poměrů ponechává už roky Kadyrovovi v Čečensku volnou ruku na oplátku za ostentativně hlásanou loajalitu a pacifikaci neklidného regionu. Čečenský vládce se těší i štědrým dotacím, které zlé jazyky přirovnávají k válečným reparacím.

Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Jejich případné uvolňování je navázáno na plnění minských dohod o příměří, které však ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině nedodržuje. Evropská unie prodloužila své hospodářské sankce proti Rusku do konce ledna 2016.