V dubnu odstoupím, nechal se slyšet čečenský vůdce Kadyrov

Až čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi začátkem dubna skončí mandát, je podle svých slov ochoten odstoupit. Oznámil to v televizi v den, kdy si ruská opozice v Moskvě připomněla první výročí dosud neobjasněné vraždy kritika Putinova režimu Borise Němcova. Z jeho vraždy viní opozice mimo jiné právě i Putinova chráněnce Kadyrova.

„Vedení země potřebuje nového člověka, aby mé jméno nebylo využíváno proti lidu,“ řekl devětatřicetiletý Kadyrov, který spojitost s vraždou Němcova odmítá. Ruský opoziční politik Ilja Jašin zveřejnil zprávu, v níž obvinil z podílu na Němcovově vraždě právě Kadyrova. Jašin také varoval, že Kadyrov vytvořil z autonomního Čečenska vlastní kalifát, který potenciálně může hrozit svatou válkou proti Rusku.

Kadyrov v týdnu v rozhlasovém rozhovoru prohlásil, že o svém dalším působení v čele ruské autonomní republiky ještě nejednal, ale prý by si přál odejít bojovat. „Myslím, že jsem svou misi splnil. Vše je vůle Alláhova. Jsem pěšák. Pokud mi řeknou, abych dál sloužil, tak budu sloužit. Pokud řeknou na shledanou, tak se rozloučím,“ řekl.

Sen o boji proti IS je možná o kousek blíž

Sní prý o tom, že vytvoří divizi a povede ji do boje. Kadyrov v minulosti hovořil o přání nasadit své Čečence proti islamistům v Sýrii, kde pod vlajkou teroristického hnutí Islámský stát (IS) válčí i mnoho jeho čečenských odpůrců.