Michigan je pro Trumpa, Clintonovou zde překvapivě porazil Sanders

Senátor Bernie Sanders v úterý překvapivě vyhrál prezidentské primárky demokratů v americkém státě Michigan. Jeho konkurentka Hillary Clintonová nicméně ovládla souběžně konané primárky v Mississippi a už nyní má k dispozici více než polovinu delegátských hlasů potřebných ke stranické nominaci. U republikánů v obou zmíněných státech zvítězil favorit Donald Trump.

Sanders zůstává v nominačním souboji o Bílý dům stále ve hře. Levicový 74letý senátor ze státu Vermont předčil v průmyslovém Michiganu svou soupeřku přibližně o dvě procenta, vyplývalo z výsledků stranického hlasování po sečtení 95 procent hlasů.

Řada amerických médií interpretuje tento výsledek nejen jako překvapení, které nejvíce zhořklo lidem kolem Clintonové. Ta si s vidinou vítězství v důležitém státě Středozápadu chtěla ještě více pojistit náskok před Sandersem – opačný výsledek ale dává zajímavé drama pro nejbližší týdny, kdy se bude mimo jiné hlasovat v okolních početných státech – Ohiu, Illinois nebo Wisconsinu.

Horizont ČT24: Sanders překvapil, v Michiganu porazil Clintonovou (zdroj: ČT24)

I Sandersův tým byl vítězstvím v Michiganu zaskočen. O výsledku se kandidát dozvěděl na mítinku, který už vedl na Floridě. „Lidová a politická revoluce, o které mluvíme, je v každé části naší země silná. A upřímně věříme, že naše nejsilnější regiony teprve přijdou,“ řekl Sanders.

Navzdory těsnému vítězství však nemůže příliš slavit, protože Clintonová předtím výrazně zvítězila ve státě Mississippi a svůj náskok díky proporčnímu počítání hlasů u demokratů celkově navýšila. Nyní má na své straně 1214 delegátských hlasů, což je už více než polovina z 2383, které potřebuje k nominaci na prezidentku na červencovém stranickém sjezdu. Sanders má nyní nejméně 566 delegátů a superdelegátů.

 U republikánů se pro Trumpa vyjádřila většina v MichiganuMississippi i na Havaji. Nejnovější vítězství slaví po týdnu ostré kampaně, kterou proti němu vedly některé vůdčí osobnosti jeho vlastní strany. „Doufám, že to republikáni přijmou,“ prohlásil 69letý byznysmen po úterních úspěších. „Průzkumy ukazují, že mohu porazit Hillary. Přetáhneme k sobě mnoho lidí od demokratů,“ dodal kandidát.

Trumpa však dokázal v dalších čerstvě proběhlých primárkách – tentokrát v Idaho – porazit texaský senátor Ted Cruz. Trump má po úterních úspěších na své straně 428 delegátů, Cruz 315, floridský senátor Marco Rubio 151 a guvernér Ohia John Kasich 52. Ke stranické nominaci na prezidenta je jich třeba 1237. Texaský senátor je tak jediným, kdo Trumpa v boji o stranickou nominaci ještě může teoreticky ohrozit. Přes vítězství silně konzervativního Cruze v méně významném státě ale zůstává Trump jasně v čele.

Newyorský magnát dosud zvítězil v 15 státech. Trumpovi odpůrci tak mohou mít příští týden zřejmě poslední šanci zlomit jeho nadvládu. Pokud ve státech Florida a Ohio – kde budou usilovat o „domácí“ hlasy Marco Rubio, resp. John Kasich – Trump neuspěje, bude pro něj těžké pojistit si nominaci ještě před letním nominačním sjezdem strany v Clevelandu, píše New York Times.

Amerikanista: Čím více strana útočí, tím je Trump u voličů silnější (zdroj: ČT24)
Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org