Karneval pod moskytiérou? V Riu začíná ve stínu ziky rej samby

Události: Ovlivní strach ze ziky slavný karneval? (zdroj: ČT24)

Repelenty, sítě a dlouhé rukávy. Prevence je zatím jediný způsob, jak se vyhnout nákaze virem zika. Rozšířil se už do třicítky zemí, v Evropě a v USA zatím jen u lidí, kteří si ho přivezli z Latinské Ameriky. Brazilské úřady aplikují ve velkém postřiky. Mají obavy, aby nemoc nenarušila právě začínající slavný karneval v Riu de Janeiro.

Účinkující slavného karnevalu se chystají sambou oslavit srpnovou olympiádu. „Jsme první město Jižní Ameriky hostící olympijské hry. Bohové sestoupí z Olympu a přijedou k nám,“ těší se organizátor karnevalu Paulo Menezes.

Rio de Janeiro symbolicky předalo klíč účastníkům karnevalu
Zdroj: Sergio Moraes/Reuters

Je ale na vážkách ohledně počtu návštěvníků. Brazílie je epicentrem viru zika, který už komáři roznesli do třiceti států, hlavně v Americe. Organizátoři ujišťují, že panika není na místě. Stát vyhlásil komárům válku. O víkendu vyrazí do ulic čtvrt milionu vojáků s postřiky.

Příjmy z turistiky tvoří deset procent brazilského HDP, takže odliv zájmu by citelně zabolel. „Když vypukl v roce 2003 v jihovýchodní Číně SARS, počet turistů v zasažených zemích to snížilo o dvacet procent,“ upozorňuje ekonom Geraint Johnes.

OSN vyzvala země k umožnění bezpečných potratů

Repelenty jdou v Brazílii na odbyt
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

Virus zika nezabíjí. Osmdesát procent nakažených ani nepozná, že ho má. Rizikem je ale pro těhotné. Zika zřejmě může poškodit mozek plodu, proto řada jihoamerických zemí ženám doporučila, aby odložily těhotenství o měsíce až roky. OSN nyní postižené země vyzývá, aby ženám umožnily bezpečný potrat a distribuovaly antikoncepční prostředky.

Vědci dál studují způsoby přenosu – z komára na člověka, z člověka na komára. Texas nahlásil infekci pohlavním stykem. Další cestou je transfúze. Brazilské nemocnice proto už odmítají dárce, kteří nejsou měsíc stoprocentně zdraví.

Příznivé nejsou ani další poznatky lékařů. Virus zůstává aktivní v moči i slinách nakažených. Zkoumá se, zda zika nezpůsobuje taky vzácné postižení nervů. Proti viru zika prozatím neexistuje účinný lék ani vakcína. Podle WHO je její výroba otázkou spíše let než měsíců.