Falešný pokrokář versus zajatkyně Wall Streetu. V debatách demokratů to začíná jiskřit

Dosud nejostřejší přímý střet mezi demokratickými uchazeči o Bílý dům přinesla debata na stanici MSNBC. Hillary Clintonová velmi nelibě nesla, když ji její sok Bernie Sanders obvinil z úzkých vazeb na finančníky z Wall Street. „Co je moc, to je moc. Pokud musíte něco říct, řekněte to přímo,“ reagovala Clintonová velmi rozladěně. Průzkumy v New Hampshire zatím favorizují právě pětasedmdesátiletého senátora za stát Vermont (sousedící s New Hamsphire).

Sanders se s Clintonovou po řadu dní pře o to, kdo z kandidátů je více „progresivní“, tedy větším zastáncem pokrokových sociálních změn. Sanders, známý svými silně levicovými postoji, bývalé ministryni zahraničí vyčetl, že nemůže být kompromisním a zároveň progresivním politikem.

Pět dní před primárkami ve státě New Hampshire zatím podle průzkumu televize CNN a lokální stanicí WMUR vede Sanders – se 61 procenty proti 30 procentům pro Clintonovou.

Podle amerických komentářů si bývalá první dáma počínala nezvykle agresivně a byla v debatě útočnější. „Co je moc, je moc. Pokud máte co říct, řekněte to přímo,“ okřikla Clintonová svého soupeře, který tvrdí, že směr její kampaně určují dary bankéřů z Wall Street. „Nenajdete jediný názor, jediný volební hlas, který se změnil v důsledku darů, které jsem dostala,“ prohlásila Clintonová. „Je čas s touto vymyšlenou špinavou kampaní skončit,“ dodala.

Clintonová se před kamerami bránila tím, že má za sebou výsledky a desítky let angažmá v oblasti dětských práv a zdravotní péče. „Nedělám ale sliby, které nemohu plnit,“ zmínila s odkazem na vyhraněné levicové názory Sanderse. Ten chce ve svém programu například prosadit univerzální zdravotní zabezpečení pro všechny Američany a bezplatné vysokoškolské vzdělání.

Na základě Sandersových měřítek by se prý za skutečné liberály a pokrokáře nedal z demokratů označit téměř nikdo – včetně prezidenta Baracka Obamy, viceprezidenta Joea Bidena nebo někdejšího senátora za Minnesotu Paula Wellstona, který v demokratickém táboře platil za jednoho z předních aktivistů. „Myslím, že nebylo příliš progresivní pětkrát hlasovat proti Bradyho zákonu,“ prohlásila Clintonová na adresu svého soupeře.

Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP

James Brady byl bývalý mluvčí Bílého domu, známý bojem za přísnější regulaci zbraní. Zákon, který zavedl federální prověrky dokumentace lidí kupujících střelné zbraně, přijal Kongres v roce 1993 a nese Bradyho jméno.

Sanders sám sebe označil za mnohem svobodnějšího kandidáta, než je Clintonová. Zkušená politička podle něj reprezentuje typického kandidáta vlivných elit. Clintonová by podle něj nebyla schopná získat peníze na kampaň jinak než skrze politiku. Má prý za sebou – podobně jako řada jiných kandidátů – politické akční výbory známé pod značkou PAC.

Zatímco klasický PAC přímo podporující kampaň svého kandidáta má objem darovaných prostředků omezený zákonem, super PAC může do kampaně investovat neomezeně, nesmí ale udržovat bezprostřední kontakt s volebním štábem podporovaného politika. Pomocí super PAC tak mohou jednotlivci, korporace, odbory a jakékoli zájmové skupiny neomezeně investovat do televizních a dalších inzerátů.

Bernie Sanders
Zdroj: ČTK/AP

Při debatě o zahraniční politice se pak Clintonová musela vyjádřit k jednomu z největších stínů své kariéry. V roce 2002 totiž hlasovala pro invazi v Iráku, což jí mnoho demokratů dodnes nemůže odpustit kvůli pozdějšímu vývoji a vzestupu radikálů v regionu. „Můj hlas tehdy nebyl plánem zničit Islámský stát,“ reagovala s tím, že řešení aktuálních problémů v Iráku a Sýrii je důležitější než nekonečné debaty o původu tamní krize.

Různé průzkumy dávají Sandersovi před hlasováním v New Hampshire až dvacetiprocentní náskok. Clintonová se v debatě snažila tlumit očekávání, že by v tomto liberálním státě na severovýchodě USA mohla výrazněji uspět. Faktická remíza z Iowy podle agentury Reuters ukázala, že oba politiky čeká dlouhý zápas, přestože ještě nedávno byla Clintonová výraznou favoritkou.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org