Islámský stát zveřejnil záběry s prohlášeními 9 pařížských útočníků

IS znovu udeří, hrozí atentátníci na posmrtné nahrávce (zdroj: ČT24)

Radikální organizace Islámský stát zveřejnila video s údajně posledním poselstvím devíti osob, které se loni 13. listopadu zúčastnily teroristických útoků v Paříži. Někteří z nich na nahrávce vraždí zajatce někde na území Sýrie a vyhrožují, že po jejich atentátech přijdou další. Francouzský prezident už se nechal slyšet, že jeho země rozhodně brutálnímu nátlaku nepodlehne.

 Na záběrech nahraných na oficiálním telegramovém kanálu Islámského státu je vidět některé z útočníků v maskáčích v poušti, a to v době předcházející útokům ve francouzské metropoli.

„Toto jsou poslední poselství devíti lvů chalífátu, kteří byli vyypuštěni ze svých doupat, aby srazili na kolena celou zemi, Francii,“ říká mluvčí ve videu.

Nahrávka potvrzuje, že útoky byly plánované dlouhé měsíce, a že dva atentátníci, u kterých se našly syrské pasy, byli ve skutečnosti Iráčané. Naopak nejhledanější muž Evropy Salah Abdeslam na nahrávce chybí – podle expertů buď upadl u teroristů v nemilost, nebo jeho roli vyšetřovatelé přecenili.

  • Večer 13. listopadu provedlo několik osob sérii teroristických útoků v ulicích Paříže, které si vyžádaly 130 mrtvých, desítky dalších ale byly po útoku v kritickém stavu.
  • Nejvíce mrtvých za sebou útočníci zanechali v hudebním klubu Bataclan.
  • Během noci zemřelo také sedm atentátníků.