Mnichovu hrozil teroristický útok. Policie neví, kde se podezřelí pohybují

Mnichovu hrozil teroristický útok (zdroj: ČT24)

Německo dostalo od spřátelených zpravodajských služeb několik hodin před silvestrovskou půlnocí varování, že v Mnichově chystají útok radikálové z Iráku a Sýrie. Obdrželo i jména některých podezřelých, ale úřady je nedokázaly dopadnout ani lokalizovat a nevědí, zda jsou vůbec na německém území. Připustil to na tiskové konferenci mnichovský policejní šéf Hubertus Andrä.

Atentát mělo plánovat radikální hnutí Islámský stát, až sedm lidí se prý chystalo k sebevražedné akci. Policie proto v noci evakuovala mnichovská nádraží. „Máme konkrétní informace, které jasně ukazují na riziko teroristického útoku v Mnichově, zvláště vůči hlavnímu nádraží a železniční stanici Pasing,“ uvedla policie ve čtvrtek v prohlášení. Dodala, že informace o hrozícím atentátu považuje za „vážné a věrohodné“. 

Policie proto v noci hlavní nádraží i stanici Pasing na západním předměstí uzavřela a občanům vzkázala, aby se vyhnuli místům, kde je velká koncentrace lidí. Nový rok přesto podle agentury DPA přivítaly v ulicích Mnichova tisíce lidí.

Za teroristickým plánem stálo podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna patrně radikální hnutí Islámský stát. Pět až sedm lidí se chystalo spáchat sebevražedný atentát, upřesnil na společné tiskové konferenci mnichovský policejní šéf Hubertus Andrä. Tuto informaci mu prý předaly zahraniční tajné služby.

Není jisté, zda vůbec existují

Policie zatím nezveřejnila další podrobnosti o možných pachatelích. „Zda ty osoby skutečně existují, nevíme,“ přiznal policejní šéf. Aktuálně je podle něj bezpečnostní situace v Mnichově stejná, jako byla před silvestrovským varováním. Hrozba atentátu tak prý už není bezprostřední.

Policisté nicméně v mnichovských ulicích zůstávají. „Máme stále ve službě navíc zhruba 100 policistů,“ řekl Andrä. Ti podle něj hlídkují v centru města a na obou nádražích.

Po několika hodinách se vlaky i metro z hlavního nádraží a stanice Pasing rozjely. Policie tam podle agentury DPA provádí namátkové kontroly. „Jsme šťastní, že se v noci nic nestalo. Vyšetřování pokračuje a my budeme nadále bdělí,“ uvedla mnichovská policie na svém twitteru.

Andrä a německý ministr vnitra Thomas de Maizière v pátek varování před terorismem
obhajovali, i když podezření se dosud nekonkretizovalo. Andrä zdůraznil, že nešlo o planý poplach a nešlo jednat jinak. Ministr zase uvedl, že bavorské úřady konaly s podporou spolkové policie „obezřetně, uvážlivě a rozhodně“.

Nejen Mnichov

A situace je vážná i ve Francii. Prezident Francois Hollande v projevu k novému roku řekl, že bezpečnostní složky pravidelně maří atentáty. Teroristická hrozba je podle něj v zemi stále přítomná a zůstává na nejvyšší úrovni.

Hollande zároveň slíbil, že Francie nepoleví v boji proti islamistům. „Mou první povinností je chránit vás. A to také znamená bojovat proti kořenům zla v Sýrii a Iráku. Proto jsme zintenzivnili nálety proti samozvanému Islámskému státu. Zásahy mají výsledky. Džihádisté ustupují, ale my budeme pokračovat, dokud to bude třeba,“ uvedl francouzský prezident.

O část svých novoročních ohňostrojů kvůli teroristickým hrozbám na poslední chvíli přišel i New York. Policie akce odvolala ihned poté, co dostala informaci, že radikálové plánují útoky na jednu z restaurací ve městě. Tradiční ohňostroj na Times Square se ale konal.

Reportáž: mnichovský silvestr ve stínu teroristické hrozby (zdroj: ČT24)