Na dvě desítky mrtvých po útoku džihádistů na hotel v Mali

Zásah proti islamistickým ozbrojencům hlásícím se k teroristické síti Al-Káida, kteří ráno přepadli hotel Radisson Blu v malijském Bamaku a drželi rukojmí, skončil. V hotelu bylo podle poslední bilance nalezeno 21 mrtvých, včetně dvou útočníků. Mali vyhlásilo na 10 dní výjimečný stav na celém území státu.

Malijský armádní velitel Modibo Nama Traoré upřesnil, že útok vedli podle všeho jen dva ozbrojenci. Mezi mrtvými je také malijský policista. Dalších pět lidí prý utrpělo zranění, včetně dvou příslušníků malijské policie. Bezpečně evakuovat se podařilo z budovy 126 lidí. Mezi mrtvými je i jeden Američan a Belgičan Geoffrey Dieudonne - člen místního parlamentu ve Valonsku. 

Malijským bezpečnostním silám při zásahu pomáhali příslušníci francouzské speciální jednotky, kteří přiletěli z metropole Burkina Fasa. V Mali je asi 1000 francouzských vojáků, kteří tam zůstali z původního kontingentu vyslaného k boji proti islámským radikálům. V Mali působí i česká vojenská mise, všichni její členové jsou podle generálního štábu v pořádku.

K útoku se přihlásila skupina al-Murábitún vedená radikálem Mochtárem Belmochtárem, která má základnu na severu Mali a tvoří ji hlavně Tuaregové a Arabové. „Jde o džihádistické, salafistické, národně-osvobozenecké hnutí,“ vysvětlil arabista Petr Pelikán.

Podle skupiny al-Murábitún se na útoku podílela také Al-Káida v islámském Maghrebu (AQIM). Zatím není jasné, zda měl spojitost s pařížskými útoky z minulého týdne. V nahraném prohlášení se uvádí, že Murábitún chce akcí dosáhnout propuštění svých bojovníků vězněných v Mali a zastavení útoků proti hnutí na severu země.

Murábitún se přihlásil už k prvnímu útoku proti hotelovému zařízení v Bamaku z letošního března, který byl rovněž namířen proti cizincům. Tehdy zahynulo pět lidí, z toho tři občané Mali, Francouz a Belgičan. O Belmochtárovi se již několikrát spekulovalo, že je už po smrti.

Útočníci zajali 170 lidí

Ozbrojenci přepadli hotel časně ráno a zajali 170 lidí. Původní zprávy uváděly, že k hotelu přijeli v autě s diplomatickou značkou. Malijské ministerstvo vnitřní bezpečnosti nicméně oznámilo, že útočníci využili chvíle, kdy do objektu zmíněné auto vjíždělo, dostali se dovnitř a začali střílet.

Několika desítkám hostů se podařilo uniknout a ostatní zásahové síly postupně „patro po patře“ osvobozovaly. Radikálové vyzbrojení zbraněmi a výbušninami drželi rukojmí téměř celý den. 

Podle svědků ozbrojenci při vniknutí do areálu křičeli „Allahu Akbar“ (bůh je velký). Osvobozený guinejský zpěvák Sékouba Bambino Diabaté ale tvrdí, že slyšel za dveřmi svého pokoje atentátníky, jak mezi sebou hovoří anglicky s nigerijským přízvukem. „Nabil jsi to? Tak jdeme na to,“ řekl prý jeden.

Armáda obklíčila celý hotel a uzavřela všechny příjezdové cesty. Na místě pomáhali také příslušníci amerických speciálních sil a mírotvorci OSN, kteří evakuovali propuštěné.

Kdo byl mezi 170 zadržovanými?

  • Třicet zaměstnanců hotelu
  • Deset občanů Číny
  • Dva Rusové
  • 20 Indů
  • Guinejský zpěvák
  • Dva Maročané
  • Sedm Alžířanů
  • 22 Američanů
  • Šest zaměstnanců společnosti Turkish Airlines
  • Dvanáct příslušníků společnosti Air France

Během tohoto týdne přebývala v hotelu diplomatická delegace mise OSN s názvem MINUSMA, která má na starosti stabilizaci poměrů v Mali.

Hollande vyzval Francouze k opatrnosti

Francie uvedla do pohotovosti své velvyslanectví v Bamaku. Uzavřena zůstala francouzská škola i francouzský institut, k dispozici je krizová telefonní linka. „Ujišťuji Malijce, že je podporujeme. Naše občany, kteří jsou v citlivých oblastech, žádám, aby byli opatrní,“ řekl francouzský prezident Francois Hollande.

Společnost Air France zrušila plánovaný odpolední let z Paříže do Bamaka. Americká ambasáda v Mali o incidentu informovala na Twitteru a doporučila občanům USA i pracovníkům ambasády, aby nevycházeli ven a kontaktovali své rodiny. Ministerstvo obrany Spojených států později sdělilo, že v hotelu bylo v době přepadení 22 amerických vojáků a civilních zaměstnanců, jeden z nich zahynul. Francie zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli její občané.

Radisson je jeden z nejluxusnějších hotelů ve městě. Leží západně od městského centra a využívají ho často cizinci. Nedaleko se také nachází zmíněná americká ambasáda.

„Mali je poměrně bohatá země a má předpoklady na tom být lépe než řada jiných afrických zemí. Tyto útoky jsou bohužel výstřelky, které souvisí s celosvětovým problémem a reakcí na události v Paříži,“ komentoval afrikanista Otakar Hulec.

  • Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským extremistům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.
  • Po nedávných teroristických útocích v Paříži řekl francouzský prezident Francois Hollande, že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě až do jejich zničení, a že kromě Sýrie to bude také v Iráku a v Mali.
  • V Mali působí pod patronací mise Evropské unie také česká armáda, která se podílí na výcviku místních vojáků a na ostraze velitelství mise v Bamaku.