USA vyslyšely volání Izraele – vězněného špiona po 30 letech propustily

Spojené státy uvolnily - a téměř doslova - břemeno vzájemných vztahů s Izraelem. Po 30 letech propustily izraelského špiona Jonathana Pollarda, který od 80. let seděl ve vězení kvůli předání tajných dokumentů Tel Avivu. Jednašedesátiletý Američan pocházející z texaské židovské rodiny byl podmínečně propuštěn s tím, že se z USA nesmí pět let vzdálit. Izrael prý ale na jeho odjezdu ze země trvá.

Pollard je jediným občanem v historii USA, který byl odsouzen k doživotnímu vězení za předávání informací spojenecké zemi. Jeho věznění dlouhodobě zatěžovalo vztahy mezi Washingtonem a Tel Avivem. Všechny jeho žádosti o obnovení procesu soud zamítl, žádný z amerických prezidentů dosud nevyužil možnosti udělit mu milost.

  • Pollardovi příznivci namítali, že se prý nemohl v pravém slova smyslu dopustit „špionáže“, protože USA a Izrael jsou spojenci.
  • Pollard prý také při vyšetřování spolupracoval, vše vypověděl, a přesto dostal nezvykle tvrdý trest.
  • USA už v loňském roce uvedly, že jsou ochotny Pollarda omilostnit – výměnou za to, že Tel Aviv nabídne Palestincům takový ústupek, který by oživil skomírající blízkovýchodní mírové rozhovory.
Události: Jonathan Pollard je na svobodě (zdroj: ČT24)

Pollard působil od konce 70. let jako analytik zpravodajské služby amerického námořnictva, později byl převeden k Protiteroristickému pohotovostnímu středisku USA. Zatčen byl 21. listopadu 1985, když se neúspěšně pokusil získat azyl na izraelském velvyslanectví ve Washingtonu. V březnu 1987 byl odsouzen za špionáž ve prospěch Izraele na doživotí. Vinu před soudem přiznal.

Po svém zatčení Pollard uvedl, že předal utajované dokumenty do Izraele, protože tak nečinily samy americké úřady – a nekonaly prý svou povinnost. Někteří zástupci tajných služeb ale tvrdili, že Pollard předával citlivé dokumenty i do jiných zemí.

Pollard, který je od roku 1995 izraelským občanem, nesmí podle pravidel podmínečného propuštění v příštích pěti letech opustit území USA. Podle jeruzalémského tisku ale izraelská vláda žádá, aby mu byl po dnešním propuštění umožněn odjezd do Izraele. Jak se americká justice k tomuto požadavku postaví, není známo.

Pollarda úřady propustí z věznice v severokarolínském městě Butner
Zdroj: Reuters
Vydáno pod