Při havárii ukrajinského vrtulníku na Slovensku zemřelo sedm lidí

Na východním Slovensku havaroval ukrajinský vrtulník. Podle původních informací bylo v troskách stroje nalezeno šest těl, později policisté našli sedmou oběť. Mezi mrtvými byli podle ukrajinských pohraničníků dva Ukrajinci a čtyři Asiaté, včetně dvou žen. K pádu stroje mohla přispět hustá mlha a také to, že letěl nízko. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že na palubě stroje byli převáděči.

Slovenská policie zaznamenala přelet vrtulníku nad ukrajinskou hranicí ve středu, napsal slovenský Denník N. Ukrajinská strana ale přelet nepotvrdila. Policie přesto po stroji pátrala a v pátek ho našla i se sedmi oběťmi na palubě, zhruba 15 kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice. Za příčinu pádu považují pravděpodobně hustou mlhu a to, že vrtulník letěl nízko.

„Ve zhoršeném počasí prováděl nebezpečné manévry, například co se týče výšky, letěl velmi nízko. Je to mimořádně smutná událost. Vidíte, že pašeráci či převáděči se neštítí jakýchkoliv nebezpečných aktivit, aby dokázali prolomit naší hranici,“ uvedl ministr vnitra Robert Kaliňák. Dodal, že v posledním období často docházelo k narušení slovenského vzdušného prostoru leteckými stroji. 

Pašeráci z Ukrajiny se přes přísně střeženou hranici snaží dostávat nejen tunely, ale i vzduchem. V polovině září našli na poli za obcí Nižný Hrušov staré ukrajinské práškovací letadlo, které tu nouzově přistálo. Místní ho tam objevili náhodou, patřilo pravděpodobně pašerákům cigaret. Ze stroje byly odstraněny identifikační znaky, zůstala pouze ukrajinská vlajka namalovaná na ocasu stroje. 

Na Slovensku dříve v letošním roce havarovaly nezávisle na sobě záchranářský vrtulník i armádní helikoptéra. Při obou nehodách zemřelo pět lidí.