Do Doněcku se vrací život. Je ale jiný... víc ruský

Zpravodaj ČT v Doněcku: Do oblasti se vrací život (zdroj: ČT24)

Na východě Ukrajiny platí od začátku září příměří. Obě strany konfliktu se sice stále vzájemně obviňují z provokačních přestřelek, život v někdejší válečné zóně se i tak vrací do normálu. Jak zjistil zpravodaj ČT Miroslav Karas při natáčení v Doněcku, silnější pouto s Ruskem je znát.

V uplynulých dnech přišel během náhodných přestřelek v Doněcku o život jeden muž, další dva jsou zranění. Vládní vojska i povstalci mluví o růstu provokací. „Dělostřelectvo, které tu přitom vůbec nemá být, vypálilo dvacet raket na území naší republiky,“ stěžuje si mluvčí povstalců Eduard Basurin.

Rubl místo hřivny

Obavy, že boje budou obnoveny, sdílí v Doněcku téměř všichni. Přesto je město jiné než před měsícem. Je zde více aut i lidí, obchody jsou znovu otevřené. Platí se už ale jinou měnou – ukrajinskou hřivnu vystřídal ruský rubl.

Život v Doněcku se změnil
Zdroj: ČT24

Silnější pouto s Ruskem se projevuje v mnoha směrech. Platí zde stejný čas jako v Moskvě, majitelé aut si přelepují značky, důchody se vyplácí v ruské měně. „Je to pro nás výhodné a účelné. Vyžádala si to situace způsobená i tím, že hřivna ve velkém zmizela,“ říká předseda parlamentu Denis Pušilin.

Ve školách se povinně učí dějiny Ruska

Ukrajinština ze škol zatím nezmizela, ale většina předmětů se vyučuje rusky. Kvůli útěku rodin před válkou jsou některé třídy poloprázdné. Dětem navíc přibyl nový předmět – historie Ruska.

Stopy bojů jsou na Donbasu vidět dodnes. Přestože si mnozí místní svá obydlí opravili, zničených domů zůstává stále hodně. Z ulic a silnic zmizeli ozbrojenci, kontrolních stanovišť je o poznání méně. Pryč jsou i tanky, děla a kulomety. „Nejsou tu, protože je už nepotřebujeme,“ říká příslušník povstalecké jednotky Jura.

Kontrolní stanoviště povstalců jsou prázdná
Zdroj: ČT24

Ruští dobrovolníci, kteří se zapojili do bojů na východě Ukrajiny, se vrátili zpět do Ruska, kde založili svou organizaci. Vede ji někdejší premiér samozvané republiky Alexandr Borodaj. Podle něj v Donbasu bojovalo až na padesát tisíc ruských dobrovolníků - a v případě potřeby jsou připraveni se na Donbas vrátit.