Církevní školy v Izraeli jsou ve stávce, stát jim přiškrtil peníze

Desetitisíce křesťanských dětí v Izraeli ještě nebyly od začátku školního roku v lavicích. Církevní školy stávkují proti vládním škrtům, které řadu z nich dotlačily na pokraj bankrotu. Napjatou situaci už řeší izraelští poslanci, diplomati i papež.

V Izraeli neprobíhá nic menšího než válka o křesťanské školy. Válka mezi církvemi a ministerstvem školství, hlavní zbraní jsou peníze. „Státní příspěvky se v posledních šesti letech propadly ze 75 procent na pouhých 29 procent nákladů,“ uvedl Wadie Abunassar, mluvčí křesťanských církví v Izraeli.

„Nabídli jsme jim buď ponechat současný stav, nebo z nich udělat veřejné školy. Pak by dostaly sto procent příspěvků,“ uvedl Kamál Ateleh, mluvčí izraelského ministerstva školství. To by ale znamenalo, že školy přejdou od církví pod izraelský stát. „Nabídli jsme školám jednorázovou dotaci 50 milionů izraelských šekelů. Oni ale žádají 200 milionů každý rok," dodal Ateleh.

47 křesťanských škol v Izraeli má celkem 33 tisíc žáků a studentů. Vzdělává v drtivé většině izraelské Palestince, patří ke špičce a má staletí dlouhou tradici. Třeba skotská škola Tabeetha na jihu Tel Avivu je stará 152 let.

Církve jsou připravené zavřít křesťanské památky

Třítýdenní stávka znamená nejen zásadní výpadek ve vyučování, ale i velký problém pro rodiče. „V posledních dnech se snažíme děti nějak zabavit. Máme kemp a klub pro děti, jejichž rodiče pracují,“ řekla Juliette Chalílová, učitelka školy Terra Sancta v Tel Avivu. Zatímco si děti místo vyučování hrají, křesťanské církve burcují západní diplomaty. Téma zaznělo i při nedávné návštěvě izraelského prezidenta u papeže Františka. 

„Církevní představitelé chtějí záruky dlouhodobé spolupráce. Nechceme stávkovat každý druhý rok,“ uvedl Wadie Abunassar, mluvčí křesťanských církví v Izraeli. Církve poukazují na příklad židovských náboženských škol, které mají stejný neoficiální status, a přitom dostávají stoprocentní příspěvky. Pokud s ministerstvem nenajdou kompromis, jsou připravené nejen stávkovat, ale i zavřít křesťanské památky.

Události: Církevní školy v Izraeli stávkují proti vládním škrtům (zdroj: ČT24)