Kurdští separatisté zřejmě zabili 15 tureckých vojáků

Radikální Strana kurdských pracujících (PKK) oznámila, že při útoku na konvoj obrněných vozidel v jihovýchodním Turecku zabila 15 tureckých vojáků. Zprávu o obětech nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pouze potvrdil útok v blízkosti hranic s Íránem a Irákem. Pokud se počet obětí potvrdí, bude to zřejmě nejkrvavější útok od červencového ukončení příměří, uvedla agentura Reuters.

Již dříve agentura informovala, že při střetech bezpečnostních sil s kurdskými separatisty na východě Turecka byli brzy ráno ve městě Diyarbakiru zabiti dva policisté, další tři utrpěli zranění. Střelba a exploze se v centru správního střediska stejnojmenné provincie začaly rozléhat poté, co bojovníci ze zakázané PKK vypálili granát na policisty. Chtěli jim tak zabránit, aby zasypali příkopy, které v jedné ze čtvrtí separatisté vykopali.

Bezpečnostní síly na incident reagovaly zahájením operace proti ozbrojencům, do níž nasadily i vzdušnou podporu. Zároveň guvernér vyhlásil v oblasti zákaz vycházení.

Nedělní střety jsou dalším pokračováním vlny vražedného násilí, které propuklo na východě Turecka v červenci po přerušení příměří uzavřeného dříve mezi tureckou vládou a PKK. Z jeho ztroskotání se strany obviňují navzájem. Při téměř denních ozbrojených střetech bylo od té doby podle tureckých činitelů zabito více než 70 příslušníků bezpečnostních sil a stovky kurdských bojovníků.

Geerdinková opět zatčena

Nizozemská tisková agentura ANP informovala, že turecká policie znovu zadržela nizozemskou novinářku Frederike Geerdinkovou, která pracuje v Diyarbakiru a zabývá se hlavně kurdskou problematikou. Geerdinková byla zatčena už v lednu kvůli obvinění z šíření „teroristické propagandy“. Byla ale opět propuštěna, když bylo obvinění staženo.

Vydáno pod