Šanci sestavit novou vládu Řecka dostala opozice

Vůdce řecké opoziční Nové demokracie Evangelos Meimarakis dostal od prezidenta Prokopise Pavlopulose mandát pro sestavení nové vlády. Ta stávající padla poté, co premiér Alexis Tsipras podal demisi. Podle agentur opozice moc šancí na sestavení nového kabinetu nemá, pravděpodobnější variantou jsou mimořádné parlamentní volby.

Pověření mu přišlo mu elektronickou poštou po půlnoci. Osobně se ale s prezidentem měl ještě setkat v pátek dopoledne. Meimarakis už stačil na pověření prezidentovi odpovědět a sdělil ve svém dopise, že si pro mandát přijde osobně, protože ústava nepočítá s přijetím pověření k sestavení vlády zaslaného e-mailem. Na sestavení vlády má šéf opozice tři dny.

Meimarakis vede konzervativce z Nové demokracie od začátku července, kdy v čele nejsilnější opoziční strany nahradil Antonise Samarase. Podle agentur má ale vzhledem k rozložení sil v parlamentu jen málo šancí na to, aby kabinet sestavil. Pokud jeho Nová demokracie neuspěje, další na řadě může být nacionalistický Zlatý úsvit, tedy třetí nejúspěšnější strana z lednových voleb, či aktuálně vznikající frakce nespokojených poslanců SYRIZA. Pavlopulos ale v takovém případě spíše jmenuje úřednickou vládu, která zemi povede do nových voleb. V čele kabinetu má podle ústavy stanout předsedkyně nejvyššího soudu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tsiprasovy manévry – rezignace, volby, poslušná Syriza

Politické manévry v Řecku ve čtvrtek odstartovala demise dosavadního šéfa kabinetu Alexise Tsiprase a jeho vlády. Odstupující premiér požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Konat by se mohly 20. září, termín ale stanoví hlava státu.

Tsipras v televizním projevu k občanům prohlásil, že voliči mají dostat příležitost se znovu vyjádřit k dalšímu směřování země. Vláda vyjednáním podmínek nového záchranného programu vyčerpala svůj mandát z rovněž předčasných voleb, které se konaly naposledy v lednu tohoto roku.

Tsiprasovo rozhodnutí se očekávalo každým dnem, když ministři financí eurozóny a němečtí poslanci schválili spuštění nového programu pomoci, na jehož základě země během tří let dostane až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Podle západních médií svým krokem Tsipras sleduje hned dva cíle:

  • vypořádat se s levicovou frakcí ve vlastní straně tím, že její zástupce nepostaví na kandidátky a nedovede do parlamentu.
  • zajistit si čerstvý mandát dřív, než na Řecko dopadnou tvrdá úsporná opatření nového záchranného programu.
Alexis Tsipras opouští premiérskou kancelář
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Odpadlíci založí vlastní stranu

Krajně levicoví rebelové hodlají založit vlastní stranu. Podle řecké televize se od strany SYRIZA, která měla po lednových volbách 149 mandátů, odtrhlo 25 poslanců. Nová strana se bude jmenovat Lidová jednota a povede ji bývalý ministr energetiky Panajotis Lafazanis, který patřil k vnitrostranické extrémní levicové opozici. Tsipras ho při červencových změnách ze své vlády odvolal. S 25 mandáty se Lidová jednota stává třetím nejsilnějším parlamentním blokem po formaci SYRIZA a opoziční Nové demokracii.

Řecké sdělovací prostředky zveřejnily jmenný seznam odpadlíků a komentátoři poukázali na to, že na seznamu není bývalý ministr financí Janis Varufakis ani předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopulosová. Oba přitom patřili mezi kritiky třetího záchranného programu pro Řecko, kvůli němuž musel Tsipras v minulých týdnech přistoupit na rozsáhlé škrty. Pro vládní návrh ale nezvedla ruku skoro třetina poslanců SYRIZY.