Královská rodina se poprvé pochlubila s princeznou na oficiálním snímku

Londýn - Kensingtonský palác na svém Twitteru zveřejnil oficiální snímky pořízené krátce po křtu princezny Charlotte. Jde o první fotografii, kde jsou zachyceni hned čtyři následníci trůnu a současná královna. Pro monarchii má tento snímek i další symboliku – poprvé se na něm s čerstvě narozenou princeznou pochlubil širší kruh královské rodiny.

Horní řada zleva: Rodina Middletonů - otec Kate Michael, sestra Philippa, bratr James, matka Carol; vedle nich princ Charles, vévodkyně z Cornwallu a královnin manžel, vévoda z Edinburghu. Dolní řada zleva: vévoda z Cambridge William, prince George, vévodkyně Kate a královna.

Fotografii krátce po křtu princezny Charlotte pořídil minulou neděli dvorní fotograf královské rodiny Mario Testino. Křest devítitýdenní Charlotte hostil kostel sv. Máří Magdaleny v Sandringhamu, královském sídle u východního pobřeží Anglie. Pro samotnou fotografii byl zvolen obrazový sál královské rezidence v Norfolku.

Ve stejném kostele byla pokřtěna i Charlottina babička, zesnulá princezna Diana. Ta se narodila na panství Sandringham v roce 1961. Princezna Charlotte přišla na svět v londýnské porodnici letos 2. května. Je čtvrtou v pořadí následnictví na britský trůn po svém dědečkovi princi Charlesovi, otci Williamovi a svém o 21 měsíců starším bratrovi, princi Georgeovi.

Kromě oficiální fotografie, kde je kromě Charlottiných rodičů i nejbližší větev královské dynastie a rodiny Middletonů, se královská rodina pochlubila na Twitteru i jednotlivými fotkami vévodkyně Kate s její dcerou či Williama s malým princem Georgem.

Kromě tváří může na fotkách zaujmout i nápadně velké Charlottino roucho. Jde o repliku originálu, ve kterém byli královští potomci křtěni už od roku 1841 – jako první nejstarší dcera královny Viktorie. Ke stejnému účelu sloužila až do roku 2004. Měli ji na sobě třeba princ Charles nebo princové William a Harry. V současnosti je krajka přísně zakonzervovaná.

I současná replika, vyrobená v roce 2008, už ale stihla doprovodit při křtu hned sedm potomků rozvětvené královské rodiny. Mezi nimi třeba Charlottina bratra - prince George nebo děti královské větve Windsorů.

Původní šaty i současná replika jsou vyrobeny z tzv. Honitonské krajky. Ta se už od 16. století vyráběla ve městě Honiton v oblasti východního Devonu na jihozápadě země. V případě prvotřídní Honitonské krajky jde o tak složitý a jemný vzor, že výroba plochy
o délce zhruba 2,5 centimetrů (jeden palec) trvá kolem 10 hodin.

Mario Testino je slavný fotograf původem z Peru. Působil na královském dvoře už za dob princezny Diany, předtím si získal renomé především fotografováním celebrit pro prestižní magazíny Vogue, Vanity Fair nebo vytvářením fotokampaní pro světové modní značky.

Vydáno pod