Sýrie: sebevražedný atentátník zabil nejméně 20 příslušníků vládních sil

Bagdád/Damašek - Islámský stát (IS) zavraždil v Kobani a okolních vesnicích skoro 150 lidí, tvrdí exilová Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR). Podle aktivistů jde o druhý nejkrvavější útok této skupiny v Sýrii. IS bojuje s Kurdy také o Hasaku na severovýchodě země. Své domovy už muselo opustit více než 60 tisíc lidí. Podle úřadu OSN v Sýrii mohlo z tohoto města na severovýchodě Sýrie dokonce odejít až 200.000 lidí. Sebevražedný atentátník zde u sídla bezpečnostních složek zabil přinejmenším dvě desítky příslušníků vládních sil. Místní odbočka IS na internetu zveřejnila snímky z ulic pokrytých mrtvými těly.

Nová ofenziva začala IS odstartovala v noci na pátek. Sebevražedný atentátník u hranice nejprve odpálil nálož, pak následovala přestřelka. Očití svědci masakru prohlásili, že islamisté zaměřovali civilisty na ulicích. K jejich vraždění využívali rakety i běžné střelné zbraně. Řadu lidí prý popravili v jejich domovech.

Podle SOHR zemřelo v Kobani a okolí do pátečního rána 146 lidí. Šéf organizace upozornil, že jde o největší masakr civilistů spáchaný IS od loňského zabití stovek členů sunnitského kmene ve východní Sýrii.

Útok v Kobani byl podle aktivistů jeden z nejkrvavějších (zdroj: ČT24)

Syrská státní televize a Kurdové tvrdí, že se radikálové do kurdského města dostali z turecké strany hranice. „Mezinárodní gang, který zmasakroval přes 50 lidí, měl podporu turecké vlády,“ říká Figen Yuksekdagová, spolupředsedkyně turecko-kurdské strany HDP.

Ankara to kategoricky popřela. Útočníci na sobě měli údajně kurdské uniformy. „Zvěsti, že teroristická skupina Islámský stát pronikla do Kobani přes Turecko, jsou lži. Zcela to odmítáme, není to pravda,“ konstatoval mluvčí turecké vlády Tanju Bilgic.

Útok radikálů na Kobani
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Bojovníci IS loni obsadili Kobani. Udrželi se tam čtyři měsíce, dokud je kurdské milice s pomocí letectva mezinárodní koalice v lednu neporazily. Z města tehdy do Turecka uprchly statisíce lidí.

IS bojuje s Kurdy a Asadovou armádou také o město Hasaká. Podle úřadu OSN v Sýrii by mohlo z tohoto města na severovýchodě Sýrie odejít až 200 tisíc lidí. Damašek vyzval „každého muže a každou ženu schopnou unést zbraň“ - k zapojení do obrany města před „bezpříkladnou agresí teroristů“, kteří bombovými útoky poničili část sídla bezpečnostních složek a zabili spoustu lidí. Islámský stát naopak ohlásil, že osvobodil všechny vězně z hlavní věznice ve městě.

IS nyní ovládá asi polovinu syrského území, jde ale spíše o řídce obydlené oblasti. Rozsáhlá území obsadil také v sousedním Iráku. Poslední dobou se mu moc nedařilo. „Islámský stát pomalu přichází o území. Ve srovnání s rychlým postupem vloni v srpnu prohrává na severu Iráku s Kurdy, kteří je zatlačují mezi Irbílem a Mosulem, ale v žádném případě to neznamená jejich konec,“ poznamenal expert na islámský terorismus Jonathan Spyer.

  • Boje v Sýrii si od jara 2011 vyžádaly na 230 tisíc obětí.
  • Ze země uprchly více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.