Poslední na světě. Nosorožec má vlastní bodyguardy

Nairobi - Posledního žijícího samce severního bílého nosorožce hlídá armáda i vrtulník. Žije v keňské rezervaci, kam ho v prosinci 2009 se dvěma samicemi převezli ze zoo ve Dvoře Králové. Snímek kriticky ohroženého zvířete a jeho bodyguardů hýbe sociálními sítěmi. Cílem je sehnat víc peněz na ochranu před pytláky. Sbírka šíří pod heslem Last Man Standing, neboli Poslední bojovník.

Poslednímu nosorožci severnímu bílému je 42 let a jmenuje se Sudan. Dva páry severních bílých nosorožců ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové dorazily do rezervace Ol Pejeta v centrální části Keni v prosinci před šesti lety. Jde o nejohroženější savce světa.  

V přírodě byli naposledy spatřeni v roce 2007 a dnes je na světě známo pouze pět zvířat. Všechna žijí v lidské péči: tři v Ol Pejetě a po jedné samici v ZOO Dvůr Králové a v zoo v americkém San Diegu, kde zemřel jeden samec koncem loňského roku. Všech pět zbylých zvířat patří ZOO Dvůr Králové. 

  • Dvorská zoo je jedinou zahradou, kde se severní bílé nosorožce podařilo rozmnožit, poslední mládě se ale narodilo v roce 2000. 

Zoo se s keňskou rezervací dohodla, že se pokusí ze samic v Ol Pejetě odebrat vajíčka. Ta by se v budoucnu dala využít pro oplodnění in vitro a následný transfer embrya do těla samice příbuzného nosorožce. „Šance samic Nájin a Fatu donosit mládě jsou v současnosti mizivé. Odebrání vajíček by nám v budoucnu mohlo pomoci získat hned několik vzájemně geneticky vzdálených jedinců,“ uvedl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

Ochrana před pytláky vyjde rezervaci draho 

Ol Pejeta leží na rovníku a rozkládá se na ploše více než 360 čtverečních kilometrů v centrální části Keni, v oblasti Laikipia v provincii Rift Valley mezi Aberdareskými horami a pohořím Keňa. Strážci tří severních bílých nosorožců, 23 bílých nosorožců a 105 černých nosorožců nemají lehký život.

Pytláci mají zájem o nosorožčí rohy a nevzdávají se. „Většinou jde o chudé lidi, které využívají ti bohatí. Nabízejí jim za pytlačení spoustu peněz,“ poznamenal vedoucí úředník rezervace Martin Mulama.

Náklady na hlídače jsou vysoké. Ke své práci potřebují nejnovější vybavení, včetně brýlí na noční vidění nebo GPS. Rezervace tyto náklady hradí hlavně z příjmů z cestovního ruchu. Turistů ale v poslední době ubylo kvůli strachu z eboly a nestability v odlehlých částech země.